Pjesnik, književni kritičar, novinar, Blagota Koprivica večeras je u okviru Pravoslavnih razgovora imao promociju svoje zbrike poezije "Avramov štap" u Eparhijskoj biblioteci u Trebinju.

pravoslavni razgovori i promocija knjige avramov stap trebinje 2015

O knjizi je govorio mr Milovan Rosić, dok je recenziju Dobrice Erića pročitao glumac Vladan Popović.

Rosić je istakao da se Blagota u zbirci posvetio svom zavičaju, što za njega predstavlja čitava Hercegovina, dok u svojim pjesmama stvara svoj svijet i svoj dom.

"U oskudnom i krševitom pjesnikovom kraju čovjek se od rođenja bori za opstanak. U toj borbi on kleše svoj karakter. A kad pobijedi surovosti prirode, predstoji borba protiv mnogobrojnih osvajača", kazao je Rosić, dodajući da su sniježni vrhovi Golije za Koprivicu simbol prkosa i opstanka - svjetionik koji je pokazivao put mnogobrojnim generacijama i hodočasnicima

Rosić je napomenuo da je Hercegovina zemlja mučna, zabačena, pljačkana, ratovima raseljavana, ali ostala okamenjena, kako kaže pjesnik Blagota Koprivica, 'kamenom košuljom obučena'.

Večeras predstavljena knjiga ima pet ciklusa i to: Bukvica, Kula poetika, Raboš, Sominovizija i Čitula, kao što je Njegoš rekao u "Luči Mikrokozmi" - 'pet pokretnih nebesa', naglasio je prof. dr Radoslav Milošević, koji je bio voditelj programa.

KUBIKULA

Bez stepenica

kula rugalica

zla napojnica.

Liftom riječi

tupo zazveči

jauk utroriječi

zapriječi grla

ko jama Dvogrla.

Na sred Banjana

utesana rana.

Autor zbirke poezije, Blagota Koprivica, rekao je za TrebinjeLive da ono što je napisao da to i stoji, te da su prošla ona vremena 'Šta je pisac htio da kaže', jer što je htio to je i kazao.

pravoslavni razgovori i promocija knjige avramov stap trebinje 2015

"Imam samo jednu zahvalnicu - Travunija, Trebinje i Dučić. Inspiracija je sama po sebi došla, kao što sve i dolazi. Bijela kuga hara na našim pravoslavnim područjima, a Avram je otac svih naših naroda i mi, koji smo njegovi potomci, a ako nismo njegovi, sigurno smo nekog drugog. Ali, svako ima svog Avrama, i ja imam Avrama u poeziji, a poezija ima mene", kazao je Koprivica.

Blagota Koprivica je dao i ideju za književnu nagradu "Avramov štap", koja se dodjeljuje za izuzetan književni rad.

Gosti promocije bili su mladi pjesnici Rajko Tanasijević i Jovan Bratić, koji je i strip crtač, pa je prisutne upoznao i sa svojim stripovima "Kraljević Marko", "Vožd Karađorđe", "Nevesinjska puška" i "Bitka na Vučijem Dolu".