Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić ocijenio je danas da sistem pritvora UN "proizvodi" bolest kod mnogih pritvorenika i pozvao Haški tribunal da istraži od kog su materijala pravljeni objekti u kojima se nalaze optuženi, jer je došlo do "eksplozije" malignih oboljenja među njima.

Radovan Karadžic

Karadžić je na današnjoj raspravi o stanju procesa rekao da je prilikom dolaska u pritvor i sam bio savršeno zdrav, a da mu je stanje u međuvremeno pogoršano porastom šećera u krvi.

"Ja sam bio potpuno, perfektno zdrav. Prvi rezultati su bili savršeni, a poslije sve gori. Posljedice toga će se tek vidjeti. Još mogu da radim, intelektualno i sve drugo, ali nije dobro", naglasio je Karadžić, prenosi Beta.

On je zatražio od Tribunala da mu obezbijedi pristup internetu i uređaju za audio-snimanje da bi, rekao je, nastavio rad na reformi srpskog jezika koju je započeo njegov predak Vuk Stefanović Karadžić.

Karadžić je ukazao da pritvor u kojem se nalazi ne smije imati "kazneni karakter" i da kao doktor i književnik po struci ima pravo na pristup novim tehnologijama.

"Ako bih ja ovdje proveo 12 godina, kao doktor Vojislav Šešelj, bez mogućnosti da budem profesionalno živ, to su strahovite kaznene mjere koje nisu za civilizovani svijet", rekao je Karadžić.

On je kritikovao Tribunal što pravosnažno osuđene upućuje u bivše komunističke zemlje poput Estonije, gdje su zatvorski uslovi drastično drugačiji nego u ostalim zemljama EU.

"To su sve profesionalci, ugledni ljudi. Svi oni su uvjereni da su nevini. Cio srpski narod je uvjeren da su nevini. Trebalo bi da služe u svojoj zemlji ili u najnaprednijim evropskim zemljama. To doprinosi gorčini srpskog naroda", rekao je Karadžić.

Predsedavajući sudija Ogon Kvon uputio je Karadžića da sva ta pitanja razmotri s upravom pritvora u Ševeningenu i naglasio da će se Raspravno vijeće njima pozabaviti "ako bude potrebno", odnosno ako se pokaže da su prava optuženog narušena.

Karadžić je u pritvoru u Ševeningenu od jula 2008. kada je uhapšen u Beogradu.