Izložbom pod nazivom „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“, otvorenoj večeras u Domu kulture, počelo je dvodnevno gostovanje Kinoteke Republike Srpske u Trebinju.

izlozba kinoteka srpske trebinje

Izložbu je svečano otvorio Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, ističiću da je ovo simboličan način da se odužimo našim precima.

Milovan Pandurević, direktor Kinoteke Republike Srpske, kaže da je ova izložba cjelokupni istorijski presjek kinematografskih snimanja od 1914. do 1918. vezanih za srpski narod, srpsku vojsku, ali i za srpske teme šire.

Kinoteka Srpske, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda, gostovanje u Trebinju je organizovala u okviru programa "U kontekstu", a povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Autori izložbe i upravnik arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović rekao je da je na postavci rađeno nekoliko mjeseci i da je najveći dio materijala, preko 80 odsto, skenirano u odjeljenju digitalne restauracije sa filmske trake.

„Na oko 50 panoa predstavljeni su fotogrami iz filmova koje su od 1914. do 1918. godine snimili pioniri srpskog filma, ali i saveznički i snimatelji iz neprijateljskih zemalja, kao i faksimili različitih dokumenata i odobrenja Vrhovne komande srpske vojske za kinematografska snimanja, sa zadatkom da se najvažniji momenti borbe, kao i ostali ratni događaji sačuvaju za istoriju i u slikama", rekao je Erdeljanović.

Osim predstavnika Kinoteke Republike Srpske, programu u Trebinju prisustvovali su i predstavnici Jugoslovenske kinoteke, direktor Radoslav Zelenović i Božidar Marjanović.

Izložba je otvorena u Galeriji "Kulturnog centra" do 3. oktobra.

Sutra veče u 20.00 časova, u Muzeju Hercegovine, biće priređen dokumentarni filmski program, u okviru kojeg će se prikazati filmovi „Sarajevski atentat“ Suada Mrkonjića i „Cerska bitka“ Svetozara Pavlovića, oba iz 1964. godine, te dugometražni dokumentarac Miomira Mikija Stamenkovića „Jugoslavija po volji naroda 1914 – 1918“ iz 1988. godine.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a dvodnevni program u Trebinju se realizuje uz podršku Grada, Gradskog odbora za obilježavanje stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, Kulturnog centra Trebinje i Muzeja Hercegovine Trebinje.
[gallery link="file" ids="37887,37885,37884"]