Poznata srpska glumica Svetlana Bojković otvorila je večeras u Mostaru 95. "Šantićeve večeri poezije", koje će trajati do 29. septembra.

santiceve veceri poezije mostar 2014

"Izuzetna mi je čast otvoriti `Šantićeve večeri poezije`, jer jako volim i tog divnog pjesnika i Mostar", rekla je Bojkovićeva, koja je svojim poetsko scenskim izvedbama oduševila veliki broj publike u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

Predsjednik Gradskog odbora "Prosvjete" u Mostaru Branislav Rajković na otvaranju se prisjetio slavnog doba ovog grada u kojem je stvarao Aleksa Šantić i kada su tu zajedno pjevali "Gusle", "Hrvoje" i "Gajret".

"Evo skoro prođe cijeli vijek od tog slavnog doba Mostara, koga se svi sa sjetom u mislima sjećamo. Sjećamo se i prijeratnog Mostara. Ali, evo večeri koje će imati razloga da se sjeća neko iz budućnosti", rekao je Rajković.

On je najavio nastup pjevačke grupe "Gusle" i klape "Hrvoje" koji su se poslije cijelog vijeka našli na istoj bini, kao i "Mostarskih kiša". Tako je Šantiću u čast pjevao cijeli Mostar.
Učenica "Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture" Nataša Milošević pročitala je najljepše pismo na svijetu sa kojim je pobijedila na konkursu, koji organizuju Svjetski poštanski savez i Unesko.

Ova učenica sedmog razreda Osnovne škole "Petar Bakula" iz Mostara nagrađena je ove godine u konkurenciji 1,5 milion djece i mladih iz cijelog svijeta.

"Pismo violini" Nataša je pročitala uz violinsku pratnju Marije Marković, profesorice u Muzičkoj školi "Sveti Roman Melod" u Nevesinju.

Predsjednik mostarskog Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva "Gusle" Radislav Tubić izrazio je nadu da će najmlađi članovi "Prosvjete" i "Gusala" organizovati još bolje "Šantićeve večeri".

Na otvaranju "Šantićevih večeri poezije" bio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, predstavnici diplomatskog kora i kulturnih institucija.

"Šantićeve večeri poezije" organizuju Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" i SPKUD "Gusle" iz Mostara.

"Šantićeve večeri poezije" sutra uveče biće nastavljene u atriju Vladičanskog dvora u Mostaru gdje će u 19.00 časova biti otvorena izložba "Jovan Dučić u diplomatiji", u saradnji s Arhivom Jugoslavije i SPKD "Prosvjeta" iz Gacka.