Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović večeras je u Trebinju otvorila 18. Susrete mladih Srpske.

susret mladih srpske

Manifestacija ove godine okuplja oko 200 mladih, koji će u narednih pet dana kroz zabavu, druženje i interaktivno učenje razmjenjivati mišljenja i učestvovati u edukativnim radionicama.

Pozdravljajući mlade, Tešanovićeva im je poželjela da se lijepo osjećaju i da ponesu pozitivne utiske iz ovog grada, koji je proteklih mjeseci okupljalište sportista i omladine, ne samo iz Srpske, već i iz okruženja.

"Ono što naučite morate i da u praksi primjenjujete. Biti u omladinskoj organizaciji ne znači biti samo član, već treba znati napraviti projekat i aplicitirati, da bi imali što kvalitetniju omladinu koja će u budućnosti preuzeti naše funkcije", poručila je Tešanovićeva.

Ona je istakla da će mladi uz sportske aktivnosti, razvijanje ideja i druženja biti aktivni i na mnogobrojnim radionicama na kojima će govoriti o svojim željama, dodajući da će biti naglasak na nezaposlenosti, što je i njihov najveći problem.

Tešanovićeva je napomenula da je za ove susrete apliciralo 300 mladih, ali da se svima nije moglo izaći u susret iz finansijskih razloga, ističući da su tu oni najbolji i najaktivniji koji su se pokazali u svom dosadašnjem radu, volontiranju i omladinskim oraganizacijama.

"Za ovaj skup se može reći da je međunarodnog karaktera, jer smo pozvali i nekoliko volontera - studenata iz Turske i Holandije", napomenula je Tešanovićeva i dodala da će Ministarstvo nastaviti sa organizovanjem ovakvih i sličnih susreta koji će biti od značaja za mlade.

Predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske Miloš Blagojević rekao je da je manifestacija edukativnog karaktera, te da ima za cilj da na malom mjestu okupi veliki broj mladih, koji bi zajedničkim, kreativnim radom, aktivizmom i druženjem pokrenuli neke ideje i inicijative i na taj način bili nosioci promjena u svojim opštinama i organizacijama.

Ovogodišnji susreti mladih imaće i humanitarni karakter, jer su učesnici obavezni da doniraju dvije knjige - jednu opšte literature i jedan udžbenik za osnovnu ili srednju školu, koje će biti uručene djeci iz poplavljenih područja, a biće organizovano i dobrovoljno davanje krvi za sve koji to budu željeli.

Predstavnici Ministarstva, kao i učesnici, posebnu zahvalnost uputili su Jovi Grujičiću, direktoru Doma učenika u Trebinju, koji je, kao i ranijih godina, mladima obezbijedio vrhunsku uslugu boravka u ovoj ustanovi, te se trudi da iz ovog grada odu sa najljepšim uspomenama. Otvaranju susreta prisustvovali su i predstavnik kabineta predsjednika Srpske, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Igor Vidović, uvaženi trebinjski ljekar LJubica Miljanović, te predstavnici lokalne vlasti koji su izrazili zadovoljstvo što je Trebinje domaćin sastajališta mladih.

Susrete finasira Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske uz pomoć Hidroelektrana na Trebišnjici.