Više hiljada ljudi, među kojima i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, učestvovalo je večeras u Trebinju u svečanoj litiji koja je krenula od Sabornog hrama i prošla ulicama grada.

litija sveto preobrazenje trebinje

Litiju su predvodili NJegovo visoko preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, umirovljeni vladika Atanasije, te vladika budimljansko-nikšićki Joanikije. 

U litiji su učestvovali i režiser Emir Kusturica, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, te predstavnici privrednog, kulturnog i javnog života hercegovačke regije. 

Povodom krsne slave grada Preobraženja Gospodnjeg večeras je u Trebinju organizovan zabavno-kulturni program.

litija sveto preobrazenje trebinje

Vladika Grigorije zahvalio zaslužnim za preobražaj hrama

NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije večeras je ispred Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju zahvalio svim vjernicima koji su zaslužni za preobražaj te crkve, posebno predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

"Posebno sam zahvalan predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, jer bez njega i njegove ljubavi ova crkva nikada ne bi izgledala tako lijepo", naglasio je vladika Grigorije. 

Vladika Grigorije je okupljenim vjernicima čestitao Preobraženje Gospodnje, slavu istoimenog hrama i grada Trebinje, te ih pozvao da uživaju u ljepoti crkve i praznika i da žive tim praznikom, jer će tada vidjeti da je život radost. 

Obraćajući se pred više hiljada vjernika iz Trebinja i susjednih hercegovačkih opština i drugih gostiju, među kojima su bili i predsjednik Dodik i režiser Emir Kusturica, vladika je istakao da je ovo divan dan, divan grad i čudesan hram i da je naročito zahvalan za njegov preobražaj, koji se desio Božijom rukom, ali i rukom mnogih vjernika. 

"Posebno moram da zahvalim Nemanji - Emiru Kusturici, koji ovih dana pretvara naš grad u nešto mnogo veće nego što jeste, samim svojim prisustvom i djelom, a najviše svojom ljubavlju, koja uvijek rađa nešto lijepo", naglasio je vladika Grigorije. 

On je zahvalio na prisustvu i gradonačelniku Mostara LJubi Bešliću i svim ljudima sa kojima sarađuje, koji se trude i Bogu mole. 

Vladika Grigorije je rekao da je ova crkva svih vjernika i da zbog toga treba svi da se raduju i da tu radost pokažu i drugima. 

"Ono što je još veća radost je to što ova crkva nije još završena i što će mnogo puta biti ljepša, jer sve radimo s ljubavlju i iskrenog srca", dodao je vladika zahumsko-hercegovački i primorski. 

Vladika Grigorije pozvao vjernike na zajedništvo i iskrenu ljubav, te im poručio da praštaju jedni drigima i da žive u radosti i miru. 

"Isto kao što volimo ovaj hram, volimo i ovaj grad i svakoga ko živi u njemu, a naročito one koje nas ne vole. To je paradoks hrišćanstva i naša zapovijest i tajna našeg uspjeha", poručio je vladika Grigorije. 

On je zahvalio i NJegovom preosveštenstvu episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikuju za prisustvo, kao za iskreno prijateljstvo, ističući da je on više puta bio spreman da se pokaže na djelu kao prijatelj. 

"Posebno zahvaljujem /umirovljenom/ episkopu Atanasiju, koji je naš učitelj i otac i koji nas svemu poučava sa iskrenom ljubavlju i velikom željom da ostavi iza sebe nasljeđe koga se neće stidjeti", rekao je vladika Grigorije. 

Na Trgu Slobode, povodom Preobraženjskih svečanosti, građanima je slavu grada i Sabornog hrama čestitao gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, kao i gradonačelnici i načelnici pobratimskih gradova i opština.