Tradicionalnim konjskim trkama na Bratačkom lugu pred oko 8.000 gledalaca danas je završena 139. Nevesinjska olimpijada.

konjske trke nevesinje olimpijada 2014

Za osam takmičarskih dana preko 1.300 sportista iz regiona takmičilo se u 47 disciplina, a oni najbolji osvojili su medalje i vrijedne novčane nagrade.

Ljubitelji konjičkog sporta vidjeli su tri zanimljive trke u kojima je nastupilo 27 grla.

U trci arapskih konja prvu i treću stepenicu pobjedničkog postolja zauzela su grla Steva Teletine iz Nevesinja. Druga nagrada pripala je Vladimiru Vukotiću iz Danilovgrada.

U trci bosansko – brdskih konja trijumfovao je Vranac Marka Ostojića iz Žabljaka. Drugi je bio Miško Mijata Cvijetića, a treću nagradu zaslužila je Zvjezdana legendarnog Jefta Mučibabića iz Gacka.

Sedam prijavljenih ekipa u potezanju konopa garantovalo je dobru zabavu za gledaoce. Kao što se i očekivalo finale su izborili domaći konopaši i Prkoški Vitezovi. Iako je Srpski Soko gajio nadu da može povratiti primat na domaćem terenu, ekipa iz Bosanskog Petrovca je demonstrirala zadivljujuću snagu i vještinu, pa je na kraju dobila i čestitke od direktnog rivala.

Tradicionalne i viteške discipline protekle su uz učešće velikog broja takmičara. I mladi i stari željeli su da pokažu snagu, spretnost i sportsko umijeće, ali i da osvoje primamljive nagrade organizatora. Posebnu atrakciju izazvao je nastup djevojaka iz KUD – a „Lim“ iz Berana koje su se okušale u do sada čisto muškim disciplinama penjanje na stub i skakanje na mijeh. Maja Ralević se čak i popela na stub visok pet metara pozdravljena od publike i rivala.

Aleksandar Bundalo iz Prigrevice je ponovio prošlogodišnju pobjedu u skoku u dalj, a sada je do zlatne medalje došao i u skoku u vis.

Dugogodišnji učesnik olimpijade Radomir Andrić i 28 godinu zaredom trijumfovao je u trci u džaku. U penjanju na stub najviše spretnosti i brzine pokazao je Aleksandar Krajišnik iz Užica.

Smijeh i atrakcije pratile su tradicionalnu disciplinu skakanje na mijeh, a sudije su za pobednika proglasile Luku Parežanina iz Bileće.
Zabavno je bilo i u trci sa jajetom u kašici gdje je nastupilo petnaestak takmičara. Najbolje vrijeme petu godinu zaredom imao je Aleksandar Čabrilo.

Pobjednik trke po brvnu je Blagoje Pašajlić, a boj na brvnu je obilježio Danilo Kovačević, oba iz Nevesinja.

Najbolji hitac u bacanju kamena s ramena ostvario je Radovan Zeković iz Šavnika. U potezanju klipa Dragan Zubas je lako savladao svoje rivale.