Samo onaj ko u znoju lica svog nije sa pijace doteglio lubenicu, pa ustanovio da je sparušena ne zna šta je uzaludni trud.

lubenica

Trud se u svakom slučaju isplati, jer lubenica ima višestruko pozitivan uticaj na zdravlje.

Kriška lubenice uobičajene veličine, ona koja isječena na kocke staje u dubok tanjir, sadrži samo 46 kalorija, a zadovoljava 20 odsto preporučene dnevne doze vitamina C, kao i 17 odsto dnevne doze vitamina A.
Takođe, tanjir lubenice sadrži 1,5 puta više likopena nego veliki svjež paradajz.

Likopen je antioksidans koji štiti imunitet, a neka istraživanja su pokazala i da može da smanji rizik obolevanja od srčanih bolesti i nekih vrsta raka. Uz to sadrži citrulin, koji poboljšava funkciju arterija i snižava krvni pritisak.

Lubenica deluje umirujuće, a pomaže i kod glavobolja. Sadrži i dijetetska vlakna...

Sve ovo, naravno, ako je zrela. A odgovor na pitanje kako prepoznati takvu potražili smo na najmjerodavnijem mjestu, u Osipaonici. Kažu dobro je da je ženska, da je glatka i masna i da tupo zveči (pogledajte okvir). Ovo je selo lubeničarsaki centar Srbije, u njemu se ovo povrće gaji na preko 300 hektara. Nismo pogriješili: lubenica je povrće!

Od kraja juna, kada stignu prvi plodovi, pa do pred jesen, u centru ovog sela u smederevskoj opštini traje svojevrsna danonoćna berza: meštani pored prepunih traktorskih prikolica čekaju kupce na veliko, koji će lubenice poslije krčmiti po gradskim pijacama.

- Velika je ponuda, a narod nema para, pa je cena pala... Danas je pet do sedam dinara za kilo - kaže nam uzgajivač Miroslav Milošević, a mi njemu da u Beogradu lubenice koštaju 25 dinara kilogram.

Bostanijada atrakcija

Od 2001. godine krajem jula u Osipaonici se održava se Bostanijada. Nenad Radivojević, predsednik Organizacionog odbora, prošle godine je bio pobednik u sve četiri kategorije takmičenja: imao je najveću i najslađu lubenicu, i najveću i najslađu dinju.

Od goriva neophodnog za oranje, preko semena, folija i crijeva za navodnjavanje, tri vrste vještačkog đubriva, goriva za motornu pumpu koja radi trideset dana po pet-šest sati... ulaganje po hektaru je oko 200.000 dinara. Ako godina bude dobra, ubere se 50.000 kilograma. Seljak na kraju zaradi - pri prosječnoj cijeni od 10 dinara za kilogram - oko 300.000 dinara za četiri mjeseca. Zapravo, zaradi cijela njegova porodica koja je angažovana na ovom mukotrpnom poslu.