Doajen srpskog i jugoslovenskog glumišta, Milena Dravić, večeras je u Trebinju svečano otvorila Drugi Festival Mediteranskog i Evropskog Filma, koji će se u našem gradu trajati do 10. avgusta.

milena dravic otvorila filmski festival u trebinju

Otvaranjem pomenutog festivala glumica Milena Dravić je obilježila 55 godina rada, koji počeo u Trebinju, u filmu "Vrata ostaju otvorena".

"Duboko sam zahvalna što ste me pozvali u Vaš grad, lepo Trebinje, gde sam davnih dana, na kraju detinjstva, početku mladosti, zaigrala u filmu 'Vrata ostaju otvorena'. Jedna od scena, te davne 1959. godine, snimana je ovde u Trebinju, na Trebišnjici", istakla je Milena Dravić, otvarajući Drugi Festival Mediteranskog i Evropskog Filma u Trebinju.

Dobrodošlicu gostima i publici u ime grada domaćina upitio je zamjenik gradonačelnika Neđo Ćebedžija. On je istakao da je Trebinje oduvijek otvaralo svoje široko srce svim putnicima, slučajnim prolaznicima, a prije svega umjetnicima.

"Umjetnici bi brzo Trebinje doživjeli kao svoj drugi dom, a Trebinjci bi ih prihvatili kao svoje sugrađane", istakao je Ćebedžija, a zatim dodao: "Gospođi Mileni Dravić ne bih rekao dobro nam došli jer je nedoživljavamo kao gosta, nego kao nekog našeg domaćeg, i zato joj kažem dobro nam se vratili".  milena dravic otvorila filmski festival u trebinju

On je napomenuo da je Trebinje vječna inspiracija umjetnicima, te da umjetnici predstavljaju nadahnuće našem gradu.

"Ovaj grad je raskršće mnogih kultura i osvajača i oslobodilaca, zbog toga mi umijemo cijeniti sve vrijednosti različitosti, jer su sve one naše. Zato smo krenuli putem povezivanja ovog našeg mikro-regiona čiji se kolosjeci ukrštaju upravo u Trebinju", rekao je Ćebedžija, ističući da se nada da će pomenuti festival biti simbol dobrog druženja, razmjene iskustava i podsticanja novih projekata okupanih sunčanim zracima i jarko crvenim ukusom vina, čiji je Trebinje simbol.

Značaj manifestacije i promocije Trebinja kao mediteranskog centra Republike Srpske prepoznalo je i Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i ponosno ga podržalo.

Ministar Goran Mutabdžija je istakao da Vlada Srpske podržava sve značajne manifestacije, pa tako i Filmski festival u Trebinju, te da Trebinje vidi kao najvažniji filmski grad u Srpskoj.

"To podrazumijeva da ovdje treba da stvorimo ambijent, da ljudi vole film i da ovdje žive filmski stvaraoci ne samo deset dana, nego čitave godine. Takođe, da predivni ambijent Hercegovine, posebno grada Trebinja, bude pozornica na otvorenom, ali ne samo filmskih projekata jedanput u godini dana, već da se ovdje stvari dešavaju u kontinuitetu", rekao je, pozdravljajući prisutne, ministar Mutabdžija. milena dravic otvorila filmski festival u trebinju

On je dodao da je u planu osnivanje institucije pod nazivom "Filmski centar Republike Srpske", kojim bi se Srpska uvezala u regionalne projekte, te da je nesumnjivo da potencijal za osnivanje takve institucije ima upravo Trebinje.

U okviru svečanog otvaranja priređen je muzički program, a prisutne je pozdravio i Peđa Milojević, selektor festivala.

U nastavku programa prikazan je dokumentarni film o Mileni Dravić, koji je režirao Zdravko Randić

Prethodno je u bioskopskoj dvorani Doma kulture priređena projekcija filma "Vrata ostaju otvorena" reditelja Františeka Čapa.

U srijedu, 6. avgusta, sa početkom u 19.30 časova, Mileni Dravić će biti dodijeljen "ZLATNI PLATAN", nagrada za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj kinematografiji.

Organizatori pomenutog festivala su: „Tangram centar“ iz Beograda“, „Alpe-Adria kulturna mreža“ iz Beča i Javna ustanova „Kulturni centar“ Trebinje.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Trebinje.

milena dravic otvorila filmski festival u trebinju

Iz organizacionog odbora festivala posebnu zahvalnost su, između ostalih, uputili: Elektroprivredi Republike Srpske, Hidroelektranama na Trebišnjici, Elektrohercegovini, Hidroelektrani Dabar, Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, Hotelu "Leotar", Hotelu "Platani", Hotelu "IN" Motelu "San", štampariji "Mat Print".

Medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske, dok su medijski sponzori „Radio Trebinje“, „Glas Trebinje“ i portal „TrebinjeLive“.

milena dravic otvorila filmski festival u trebinju