Zainteresovao me jedan tekst ispod cicibanovih slika koje objavljuju na svom radnom profilu "Ciciban Vesela Družina", a piše: "Nema sunca, nema mora, al' zato ima lavora...!", gdje se djeca igraju, istražuju i uživaju sa vodom u lavorima, plastičnim kadicama, maštelama, kanticama, kako mi već Trebinjci nazivamo ove posude.

dekupaz tehnika cicibani

Iz radoznalosti danas sam zavirio u njihove igraonice, da vidim kako to oni provode ljetne dane kada ne mogu na kupanje. Imali smo šta i vidjeti, oni tako vrijedno rade u likovnoj radionici, i to sa dekupaž tehnikom. Ugodno sam se iznenadio njihovom kreativnom stvaralaštvu, gdje dječija mašta može svašta.

Njihove učiteljice kažu da oni imaju u programu ljetnu školu slikanja i crtanja, gdje rade sa svim tehnikama i materijalima, te da u uvijek dovode vrtić profesore likovnog i edukovane osobe koje rade kreativne radionice u svojim i drugim ateljeima.

"Danas je sa nama gospođa Jasna koja se bavi modnim dizajnom i ima svoje radionice za izradu dekupaža u Sarajevu. Ponudila je svoje znanje, kreativnost i strpljenje da radi sa najmlađim Trebinjcima", rekla su učiteljice Milica i Ivana.

Da su mali cicibani kreativni i zainteresovani za pomenutu tehniku, potvrdila je i rukovodilac današnje radionice u Dječijoj igraonici "Ciciban".

"Oduševljena sam sa ovim vrtićem i njihovim načinom rada, kao i načinom kako i na koji način učiteljice uče i prilaze mališanima. Viđam ih na svim izložbama, učestvuju u svim radionicama bez obzira na uzrast. To je za pohvalu", rekla  je  Jasna.

Način i postupak rada sa dekupaž

dekupaz tehnika cicibani

Za ovu tehniku rada potreban je poseban materijal. Mogu se dekorisati bilo koji čvrsti predmet, drvo, staklo, metal, karton, keramiku. Sječe se makazicama ili se cjepkaju sličice troslojnih šarenih salveta. Noktima se odvaja prvi sloj, a druga dva se bacaju.

Predmeti koji se koriste oboje se akril bojom, uz pomoć sunđera. Kada se osuši, već izrezani motivi se stavljaju  na salvetu. Dekupaž lijepkom se lijepe od sredine sličice ka rubovima, kako bi se eliminisao sav vazduh. Kada se i ovo osušilo, svi predmeti se premažu dekupaž lakom. Na kraju se dobiju predivne vezice, sličice i suvenirčići.

Radionice se pripremaju kolektivno, a onda slijedi individualan rad sa svakim djetetom, poštujući njegove mogućnosti i sposobnosti. Rad sa djecom zahtijeva puno vremena, strpljenja, truda i nije nimalo lak.

"Divim se cicibanovim učiteljicama na poznavanju dječije psihologije i svaka im čast sa kojom ljubavlju, poštovanjem i visprenošću prilaze svakom djetetu", dodala je Jasna.

dekupaz tehnika cicibani

dekupaz tehnika cicibani