HERCEG-NOVI, KOTOR - Kod od crkve Svetog Nikole u selu Žlijebi održan je tradicionalni parastos pripadnicima Jugoslovenske kraljevske armije i njihovom vođi, prvom gerilcu Evrope, Dragoljubu Draži Mihailoviću, koji je pogubljen 17. jula 1946. godine, a da mu se ni danas ne zna ni grob ni mjesto na kojem je sahranjen.

parastos drazi mahailovicu u herceg novom

Tog istog datuma, 1918. godine, pogubljen je i ruski car Nikolaj II, a 17. jula, takođe, pogubljen je 1817. godine Karađorđe.

Parastos na Žlijebi su služio je protojerej Drago Pešikan uz sasluženje pet sveštenika.

U prigodnoj besjedi otac Pešikan je poručio da je Dragoljub Draža Mihailović uvijek bio u službi svog naroda, prvo u Balkanskim, a zatim u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

„Nismo se okupili ovdje, a sakupljamo se od 2005. godine, nikom u inat, niti prst u oko da stavljamo. Sastali smo se da održimo parastos i da se pomolimo za Dražu i njegove sljedbenike, za ubijenu braću i sestre, one kojima je oduzeto osnovno ljudsko pravo koje cijeli svijet daje svojim neprijateljima. To je pravo na istinu i na grob koje danas nema ni Draža ni brojni njegovi borci koji sa sobom nisu širili mržnju, već ljubav i borbu za slobodu i istinu“, kazao je Pešikan.

Sličan parastos održan je u Gornjem Grblju, u crkvi Svete Trojice na Pelinskoj Rudini.

Liturgiju je služio paroh gornjogrbaljski jerej Miajlo Backović i paroh kotorski protojerej Nemanja Krivokapić.

„Oni koji ustaju na himnu Sekula Drljevića, a sebe nazivaju antifašistima, neka se zamisle da li su to u pravom smislu te riječi. Odavde, sa ovog mjesta, treba da se čuje poruka svima onima koji su Grbljani i nsu Grbljani, onima sa strane koji nas vole i ne vole, da mi volimo sve i praštamo zato što vjerujemo u Hrista i Vaskrsenje. To smo dužni zbog naše djece kojoj moramo da ostavimo u nasljeđe ljubav, a ne mržnju i osvetu. Poručuju nam da smo nacisti i fašisti, a mi im poručujemo da smo upravo suprotno“, rekao je u svojoj besjedi Miajlo Backović.