Komesar za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva saopštila je na kraju međunarodne donatorske konferencije koja je pod motom "Obnovimo zajedno" održana u Briselu da je za otklanjanje posljedica poplava u BiH i Srbiji prikupljeno 1,8 milijardi evra, što je nadmašilo očekivanja, javio je izvještač Srne.

donatorska vece za srbiju i bih

Georgijeva je precizirala da je od ukupno prikupljenih sredstava 892 miliona evra namjenjeno za BiH, za Srbiju 995 miliona evra, dok je za regionalne projekte prikupljeno 41,4 miliona evra.

Ona je zahvalila svim donatorima, ističući da će biti obezbijeđena transparetnost utroška sredstava.

Donatorska konferencije dala je doprinos i razvoju mehanizma za kontrolu voda, a tokom skupa je skrenuta pažnja na problem klimatskih promjena.

Prije saopštavanja ukupnih donacija skupu u Briselu su se obratili predsjedavajući Savejta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, koji su zahvalili zemljama učesnicama na solidarnosti koju su pokazali.

Za šest mjeseci analiza realizacije pomoći

Šef Predstavništva Republike Srpske u Briselu Mario Đuragić izjavio je Srni da će za šest mjeseci biti organizovana nova konferencija na kojoj će biti analizirana realizacija pomoći koja je na današnjem skupu obećana BiH i Srbiji za otklanjanje posljedica poplava.

"Pozdravio bih činjenicu da su predstavnici Evropske komisije danas ponudili BiH i Srbiji da se priključi EU mehanizmu za civilnu zaštitu, što je dodatni instrument koji će ove dvije zemlje moći koristiti ukoliko bude potrebe", rekao je Đuragić večeras po završetku međunarodne donatorske konferencije, koja je pod motom "Obnovimo zajedno", održana u Briselu.

Osim Đuragića, na skupu je Srpsku predstavljala i predsjednik Vlade Željka Cvijanović.

Komesar za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva saopštila je na kraju međunarodne donatorske konferencije da je za otklanjanje posljedica poplava u BiH i Srbiji prikupljeno 1,8 milijardi evra, što je nadmašilo očekivanja.

Suorganizatori konferencije bili su Francuska i Slovenija.