Reprezentacija Njemačke novi je svjetski prvak u fudbalu, nakon što je u finalu, nakon regularnih 90. minuta i produžetaka, na čuvenoj brazilskoj "Marakani", pobijedila selekciju Argentine rezultatom 1:0, i tako okončala spektakularni Mundijal, čiji je domaćin bio Brazil. njemacka argentina svjetsko prvenstvo brazil finale

Prvu akciju kreirali su Argentinci, koji su u četvrtom minutu zaprijetili preko Iguaina, a isti igrač je u 21. minutu promašio "čist" gol, a ponovo u 30. minutu istom napadaču je opravdano poništen gol. Naime, Laveci je sa desne strane centrirao i pronašao Iguaina, koji iz prve sa peterca matirao Nojera, ali je donji desni ugao uzalud pogodio, jer je bio u ofsajdu.

Odlična akcija za reprezentaciju Njemačke u 37. minutu. Miler je prošao po lijevoj strani i pronašao Širlea koji je iz prve gađao gornji ugao, Ozil se lijepo izmakao, ali je Romero bio na mjestu da sačuva svoju mrežu.

Mesi je u 40. minutu umalo zatresao mrežu Nijemaca, ali je Boateng spriječio da se promijeni rezultat na semaforu.

Sve u svemu, u prvom dijelu Argentina se nije branila i često je napadala, dok su Nijemci igrali otvoreno i diktirali ritam finala Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Na samom početku drugog dijela utakmice odlična prilika za Mesija, ali lopta odlazi pored desne stative. U 57. minutu veoma sporna situacija. Nojer je nokautirao Iguaina u vazdušnom duelu u svom kaznenom prostoru, ali od penala nije bilo ništa. Relativno dobra utakmica, a prva značajnija šansa, nakon Mesijeve prilike, zabilježena je u 81. minutu, kada su Nijemci odigrali odličnu kontru. Ozil je sa desne strane odigrao povratni pas do zaboravljenog Krosa, a on je iz prve sa distance šutirao  pored stative.

Regularni dio završen je rezultatom 0:0, uslijedili su produžeci.

Žestoko su Nijemci ušli u prvi produžetak i zaprijetili preko Širlea koji je snažno tukao iskosa sa lijeve strane na dodavanje Gecea, ali je Romero uspio da sačuva svoju mrežu. U 97. minutu odlična prilika za Argentinu, ali Palasio nije uspio da lobuje njemačkog golmana. 

Nezvani gost u 100. minutu utakmice. Na teren je ušao navijač, ali meč nije prekidan. U 113. minutu Širle je prošao po lijevoj strani, maestralno našao Gecea koji je umakao čuvarima, sjajno prihvatio loptu na grudi i onda lijevom nogom pogodio donji desni ugao nemoćnog Romera za 1:0!

Ovo je bio i konačan rezultat finala Svjetskog prvenstva, Njemačka je novi prvak svijeta u fudbalu, po četvrti put u istoriji.

Odličnom finalu je prethodilo svečano zatvaranje Mundijala, a čast da zatvori Svjetsko prvenstvo pripalo je poznatoj kolumbijskoj pjevačici Šakiri.

Takođe, juče je odigrana utakmica za treće mjesto, gdje je Holandija savladala domaćina, selekciju Brazila, sa 3:0, i tako osvojila bronzanu medalju.

Domaćin narednog fudbalskog prvenstva svijeta 2018. godine biće Rusija.

Njemačka: Nojer, Lam, Humels, Boateng, Hevedes, Kramer (od 31. Širle), Švajnštajger, Miler, Kros, Ozil (od 120. Mertezaker), Klose (od 88. Gece).

Argentina: Romero, Zabaleta, Demikelis, Garaj, Roho, Bilja, Maskerano, Perez (od 86. Gago), Mesi, Iguain(od 76. Palasio), Laveci (od 46. Aguero).