Knjiga "Rukometni golman - najvažnija karika uspjeha",  koja predstavlja "priručnik" za rukometne golmane i trenere, a u kojoj je sabrano višedecenijsko iskustvo u usavršavanju odbrane rukometnog gola, autora legendarnog rukometnog golmana i osnivača takozvane "jugoslovenske škole" - savremene tehnike branjenja, Abasa Arslanagića, večeras je predstavljena u Hotelu "Leotar", u Trebinju.

abas arslanagic promocija knjige trebinje

Arslanagić je rođen u Derventi, ali je po korijenima iz Trebinja. Osvojio je olimpijsko zlato u Minhenu 1972. godine, a četiri godine kasnije i evropsku titulu sa banjalučkim "Borcem". Nakon uspješne igračke karijere krenuo je kao trener mlađih selekcija Jugoslavije, a zatim i reprezentacija Hrvatske, BiH i Katara, kao i nekoliko klubova sa prostora bivše Juge.

Čuveni Abas ostao je upamćen kao prvi rukometni golman koji je napravio sinhronizaciju rada ruku i nogu, te ulazak u šut sa šest metara. Takođe, prvi je izašao sa gol linije, te je prvi izašao dva metra kod izvođenja penala. Sve nabrojano činilo je jugoslovensku tehniku branjenja.

Promociji knjige prisustvovali su, između ostalih, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, predsjednik gradske Skupštine Slobodan Prtilo, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidska pitanja Grada Trebinja Rajko Ćapin.

Jugoslovenska i svjetska legenda sutra će u Trebinju učestvovati i na Međunarodnom simpozijumu o sportu, gdje će govoriti na temu  "jugoslovenske tehnike".

Sutrašnjem simpozijumu, koji organizuje Udruženje za promociju kulture i sporta Trebinje, pored Arslanagića, očekuje se i prisutvo, između ostalih, novinara Al Džazire Vedada Spahovića, Ljupka Petrovića, Predraga Pešića, Dragoljuba Vidačića.