Lisabonski "orlovi" su napadali, ali nisu uspjeli da uguraju loptu u mrežu Sevilje. Pobjednika Lige Evrope odlučili penali. Treći trofej Sevilji.

sevilja benfika liga evrope

U finalu Lige Evrope između Sevilje i Benfike poslije 90 i kusur minuta nije bilo golova, a izostali su i u dodatnih 30 minuta.

Mogli su i jedni i drugi da zatresu mrežu protivnika, više puta igrači španskog kluba, ali su golmani Beto (Sevilja) i Oblak (Benfika) i ostali nesavladani.

Benfika je u ovaj meč ušla bez suspendovanog Lazara Markovića, a već u 25. minutu zadesio je problem zbog povrede Miralema Sulejmanija, koji je odlično počeo utakmicu.

Poznata je priča da je klub iz Lisabona proklet 1962. godine od bivšeg trenera Bele Gutmana, Mađara koji je umjesto tražene povišice poslije dve uzastopne titule prvaka Evrope, dobio otkaz. Gutman je tada poželio "orlovima" da u narednih sto godina ne osvoje trofej nekog velikog takmičenja i, ispostavilo se, bacio ozbiljnu kletvu na lisabonski klub.

Benfika je od tada poražena u pet finala Kupa šampiona i dva Lige Evrope (Kupa UEFA).

Poslije prvog poluvremena u kojem je bilo više tuče na terenu nego dobrih akcija, po povratku sa odmora igrači oba kluba rastrčali su se kao u video-igrici, pa su šanse "sijevale" na obje strane.

Put do finala

Sevilja (kroz kvalifikacije): Mladost Podgorica (3:0, 6:1), Slask Vroclav (4:1, 5:0), Eštoril (2:1, 1:1), Frajburg (2:0, 2:0), Slovan Liberec (1:1, 1:1), Maribor (2:2, 2:1), Betis (0:2, 2:0, penalima 4:3), Porto (0:1, 4:1), Valensija (2:0, 1:3).

Benfika (kroz Ligu šampiona): PAOK (1:0, 3:0), Totenhem (3:1, 2:2), AZ Alkmar (1:0, 2:0), Juventus (2:1, 0:0).

Sevilja je imala odličnu priliku za gol poslije dobrog dodavanja Rakitića za Rejesa, međutim, Luižao je uklizavanjem omeo napadača španskog kluba, koji je šutirao pored gola. Pokušao je Rejes i u 54. minutu, ovaj put udarcem sa distance, ali je šutirao pravo u golmana Jana Oblaka, piše Mondo.

U narednih desetak minuta Portugalci su tražili čak tri penala, a barem jednom bili su u pravu. Najviše su, ipak, oštećeni u finišu prvog poluvremena, kada je Fazio oborio Gaitana, ali se nije čula pištaljka Feliksa Briha.

Posljednja prilika da se izbjegne dodatnih pola viđena je u 84. minutu, kada je napadač Benfike Lima "opalio" po lopti, ali je Beto "paradom" spriječio pogodak.

U prvom produžetku jedini šansu za gol imala je Sevilja, preko Bake iz kontranapada u 101. minutu, međutim, lijep šut spoljnim dijelom kopačke bio je za malo neprecizan.

Posljednji put kada je finale Lige Evrope (Kupa UEFA) završeno bez golova, bila je 2000. godina. Galatasaraj je tada pobijedio Arsenal penalima.

SEVILJA: Beto - Moreno, Fazio, Pareja, Koke - Mbia, Kariko – Vitolo (110. Figuereš), Rejes (78. Marin, 104. Gameiro), Rakitić - Baka.

BENFIKA: Oblak – Sikera (99. Kardozo), Luižao, Garaj, Pereira - Gomez, Amorim, Gaitan (119. Gavaleiro), Sulejmani (25. Almeida), Rodrigo, Lima.