Nakon deset godina na funkciji predsjednika opštine Herceg-Novi, Dejan Mandić je danas odradio posljednji radni dan na toj funkciji na koju je došao voljom građana, jer su ga oni birali 2004. i 2009. godine.

dejan mandic reagovanje na otvoreno pismo

Novi predsjednik po novom zakonu nije izabran, a ovoga puta nema direktnog glasanja građana. Tako je 24. april po zakonu posljednji radni dan drugog mandata Dejana Mandića na funkciji predsjednika hercegnovske opštine, te po zakonskim propisima do izbora novog predsjednika, v.d. predsjednik će biti najstariji potpredsjednik Opštine Herceg-Novi, a to je pravnik Milan Vajagić.

Podsjećamo, Dejan Mandić je odlučio da se ne kandiduje za naredni predsjednički mandat, jer, kako je danas saopštio, ne želi da “prokocka“ dvostruki kapital koiji je dobio 2004. i 2009. godine. Njegova partija, Socijalistička narodna partija /SNP/, koja je najjači koalicioni partner u lokalnoj vlasti, za kandidata je predložila predsjednika OO SNP-a Obrada Gojkovića sa 101 glasom. Demokratska partija socijalista /DPS/, kao najjači partner, je predložila predsjednika OO DPS-a Zorana Bošnjaka za protivkandidata.

Predsjednik je onaj kandidat koji dobije 18 glasova, a po sadašnjoj partijskoj podijeljenosti niko neće imati većinu. To je došlo do izražaja 17. aprila kada je skupština odložena za 8. maj, a bilo je jasno da niko nema većinu.

Na toj Skupštini Obrad Gojković je potvrdio da u SNP-u nisu svi za njega kao kandidata. Ta grupa odbornika je nezadovoljna sa Gojkovićem kao kandidatom i ti odbornici u gradu pod Orjenom važe za bliske saradnike Dejana Mandića.

Opozicione partije smatraju da ovaj "gordijev čvor" moguće riješiti samo vanrednim izborima. Sa druge strane, Dejan Mandić je na svojoj današnjoj konferenciji kazao da izbori nisu dobri i da se nada da se do 8. maja sve može konsolidovati, te izabrati prvi čovjek Herceg-Novog.

Mandić se na konferenciji zahvalio svim građanima na desetogodišnjoj saradnji i naveo najvažnije investicije koje su u Herceg-Novom završene za njegovog mandata, kao i one koje se planiraju, a koje će nastaviti njegov nasljednik na funkciji prvog čovjeka grada.

dejan mandic vise nije predsjednik opstine herceg novi

Na pitanje da li je za Obrada Gojkovića kao njegovog nasljednika, Mandić nije direktno odgovorio. „Svima nama u SNP-u je je lakše da progutamo manjeg nego većeg ježa. Nadam da će sve riješiti i da varednih izbora neće biti“, kazao je sada već nekadašnji predsjednik opštine Herceg-Novi, Dejan Manidić.

Upitan šta je na posljednjem javnom nastupu, na Vaskšnjoj litiji, njemu i njegovom eventualnom nasljedniku Gojkoviću sugerisao u Kutima mitropoliot Amfilofije, Mandić je rekao da je filozofska poruka umnog čovjeka vrijedna pažnje i da je treba uzeti kao dobar savjet.