Građani Bosne i Hercegovine možda jedu kancerogene štrudle, a da to i ne znaju.

strudla smokva

Štrudla sa smokvama, srpskog proizvođača "Žitoprerada DM", koja sadrži nedozvoljen nivo ohratoksina A, sa tržišta Evropske unije povučena je prije desetak dana, javlja ATV.

U Republici Srpskoj se može naći na svakom ćošku. Iako imaju pristup međunarodnim podacima o takvim proizvodima, alarm u nadležnoj Agenciji za bezbjednost hrane upalio se tek danas.

"Naglasio sam da smo preduzeli korake time što smo obavijestili Inspektorate u čijoj nadležnosti je sprovođenje ovih mjera . Agencija nema nadležnost za direktnu nadležnost u subjektima i direktinim poslovim sa hranom", kaže Drago Sando, pomoćik direktora u Agenciji za bezbjednost hrane

U inspekciji tvrde da još ništa nemaju "crno na bijelo". Iako se na zvaničnom sajtu Ministarstva poljoprivrede Srbije nalaze podaci o kom proizvodu i proizvođaču je riječ. Dok ne dobiju detalje, lot i seriju, sporni proizvod ne mogu da ukone.

"U nedostatku tih informacija mi smo upravo naložili inspektorima koji vrše kontrolu prilikom uvoza da svaku sljedeću pošiljku ovog proizvoda, bez obzira na zemlju porijekla i proizvođača, obavezno uzrokuju na spornu materiju", kaže Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Građani se svemu tome više i ne čude. Svjesni su, kažu, da se na domaćem tržištu može naći sve i svašta.

A na testu je palo i Udruženje za zaštitu potrošača Republike Srpske. O kancerogenim štrudlama nisu znali ništa. Poređenja radi, Nacionalna organizacija potrošača Srbije na društvenoj mreži i veb stranici bruji o tom slučaju.

Objavili su da se na tržištu nalazi još jedan kontaminiran proizvod, krekeri. Ali se još ne zna kog proizvođača.