Drugog dana "Dučićevih večeri poezije" večeras je u Domu kulture  u Trebinju priređena manifestacija "Na Dučićevom putu", koja je tradicionalno okupila najeminentnije srpske pjesnike sa obje strane Drine.

na ducicevom putu

U slovu o Dučiću gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je istakao da su Dučić i Trebinje jedno, te zbog čega je to tako nikome ne treba posebno objašnjavati, jer, kako je rekao gradonačelnik, u Dučićevom srcu i umu Trebinjci se rađaju, odrastaju i sa Dučićevim imenom nastavljaju kroz život. "Sve što se u Trebinju vidi, kao što je govorio Slobodan Rakitić, odiše Dučićem. Sve je u Dučićevom znaku, pa čak i kada gledate neke gradske forme u kamenu. Bilo je pjesnika koji su govorili da se Dučićev stih ovdje može iščitati u svemu što je ljudska ruka stvorila i ljudska duša tvorila", rekao je u pozdravnoj riječi gradonačelnik Slavko Vučurević, napominjući da Dučić u Trebinju živi nadistorijski urbani kult, što za jednog pjesnika možda i nije najkomfornija pozicija, ali Dučiću ovdje druge sudbine nije bilo.

On je istakao da je svima i te kako poznato da današnje vrijeme nije vrijeme knjige, te da živimo u vremenu kada novi mediji i nove tehnologije mijenjaju običaje i način razmišljanja, te da nova, kapitalom i silom globalizovana planeta nije ona koju je Dučić doživio i o kojoj je pisao. "Dučićev um je ipak bio toliko univerzalan i savremen da nam je u svojim stihovima, ali i u svojoj prozi, makar i šifrovano i poetski višeznačno, ostavio dosta dobrih odgovora", kazao je Vučurević. na ducicevom putu

Gradonačelnik je podsjetio da je su "Dučićev dan" i "Dučićeve večeri poezije" objedinjene u jednu manifestaciju, ali i da pored toga program nije redukovan. "Dučićeve večeri poezije" ubuduće će započinjati u rano proljeće oko Blagovijesti, baš kada se otvaraju vrata kulturne manifestacije "Trebinjske ljetne svečanosti", čiji je idejni tvorac upravo Jovan Dučić.

"Siguran sam da ovim sažimanjem ništa bitno nismo izgubili, nego da smo dobili jedan novi kvalitet, angažujući u našim programima ne samo naše poznate pjesnike, već i eminentne obrazovne i naučne institucije, koje će u okviru naučnog skupa Poezija Rajka Petrova Noga sigurno dati pečat ovogodišnjim večerima", naglasio je Vučurević.

U okviru programa predstavljen je zbornik sa prošlogodišnjeg naučnog skupa pod nazivom "Predačka melodija Aleka Vukadinovića", o kojem je govorio profesor dr Aleksandar Jovanović. "Prošle je godine bilo dosta reči o Aleku Vukadinoviću, a treba samo podsetiti da je reč o samosvojnom pesniku u našoj savremenoj poeziji, o pesniku koji je ukrstio predačku melodiju, po čemu zbornik i nosi ime, sa iskustvom moderne poezije, i o tome je u zborniku pisalo dvadeset književnih istraživača, različitih generacija i pristupa", kazao je Jovanović i dodao da je Vukadinović imao sreću da ga prepoznaju i da o njemu pišu najveća imena poput Nikole Miloševića i Ljubomira Simovića.

Alek Vukadinović je pjesnik iza koga ne stoji niko, ni društveni angažman ni institucija, pa čak ni on sam ne radi u korist svoje poezije, već iza njegove poezije stoji samo njegova poezija, rekao je Jovanović uz zahvalnost "Dučićevim večerima poezije" što su podsticale "da se učini i više nego što bi se učinilo da nismo svake godine bili na ovom Dučićevom svetom mjestu". aleksandar jovanovic

Ovo je sedmi put da Institut za književnost i umjetnost iz Beograda i "Dučićeve večeri poezije", uz povremeno učestvovanje Učiteljskog i Filološkog fakulteta, organizuju naučne skupove o savremenoj srpskoj poeziji. Prvi je bio posvećen Jovanu Dučiću, a drugi dobitnicima "Dučićeve nagrade". Ove godine naučni skup je posvećen Rajku Petrovu Nogu, a naredni će biti posvećen Milosavu Tešiću.

Stihove su kazivali, između ostalih, Gojko Đogo, Božidar Glogovac, Zoran Kostić, Dragan Stanić, Branko Brđanin, Dragan Hamović.

U umjetničkom programu nastupio je Hor "Lola" iz Beograda i glumica Narodnog pozorišta iz Beograda Biljana Đurović. Voditelj programa bio je Rajko Petrov Nogo koji je u svom stilu svakog pjesnika dočekao i ispratio.

Trodnevna manifestacija završave se sutra opelom slavnom pjesniku na Hercegovačkoj gračanici i besjedom Dragana Hamovića o Jovanu Dučiću.

na ducicevom putu