Orovčani, mještani malog sela koje se smjestilo iznad pitome Lastve, danas poslijepodne i večeras, po tradiciji srpskog naroda kojem oduvijek pripada okupljanje oko badnjaka u duhu zdravice, sloge i čestitki, proslavili su Badnje veče.

orovac nalaganje badnjaka

Događaj  koji mještani ovog sela, iako razasuti po Trebinju, Herceg-Novom i drugim mjestima, po petnaesti put otkako su obnovili da se kod hrama Svetog Jovana nalažu badnjaci, uz prisustvo nadležnog paroha oca Miroslava Ratkovića, obilježiše Badnje veče.

Domaćini, koji su su bili obavezni da uberu badnjake i polože ih uz crkvu, ove godine su bili članovi bratstva Šakotić. Oni su postavili crkveni i srpski barjak koji se danas poslijepodne i kasno do večeras lepršao nad crkvom Svetog Jovana i nad parohijskim domom u kojem je za oko stotinjak prisutnik pripremljena trpeza ljubavi, i za kratko predstavljena toplina doma i međusobna ljubav porodica bratstva Đajića koji su iduće godine domaćini, zatim Deretića, Begenišića, Grubača, Mrdića, Šakotića.

Poslije večernje službe održana je litija oko crkve, a zatim se povorka sa sveštenikom, barjacima i badnjacima uputila ka vatri. Badnjaci zaliveni vinom i priloženi vatri uz varnice najavili su rođenje Isusa Hrista koji unosi mir i ljubav među ljudima.

Prisutne Orovčane pozdravio je otac Miroslav Ratković ističući da je pred narodom veliki praznik, i da svi trebaju da očiste svoje srce i dušu kako bi se u njima našlo mjesto za bogomladenca Hrista. „Kada ćemo ako ne danas prikazati ljubav svoju prema bližnjima i prema onim ljudima koji su nam mnogo nažao učinili. Pokažimo da smo dostojni primiti Hrista u srca svoja i da smo dostojni anđelske pjesme“, rekao je u svojoj besjedi otac Ratković.

U ime Orovčana zdravice su izgovorili Žarko Deretić i Čedo Šakotić, a Badnje veče čestitao je i Jovan Spaić iz Jazine.