Povodom 28. oktobra, Dana opštine Herceg Novi, večeras je u galeriji “Josip Bepo Benković” otvorena 15. hercegnovska likovna scena.

hercegnovska likovna scena

Ova kulturna manifestacija je osmišljena kao promocija likovne kreativne energije stvaralaca koji žive i rade u gradu pod Orjenom. U prisustvu velikog broja kulturnih i političkih ličnosti, te građana, ovogodišnju jubilarnu, 15. po redu izložbu ove vrste, otvorio je predsjednik opštine Dejan Mandić. On je naglasio da izložba obuhvata radove bardova novske likovne umjetnosti, poput Voja Stanića i Luke Berberovića, zatim pripadnike srednje generacije kao što su Zoran Bulatovića i Šemso Gavran Kapetanović, do onih mladih umjetnika tek izašlih sa Cetinjske akademije, Akademije likovnih umjetnosti u Beogradu, Trebinju i Novom Sadu.

"Ova zajednička izložba potvrdila se i ovog puta kao izuzetna prilika za sagledavanje likovnog stvaralaštva u Herceg Novom u toku jedne godine. Hercegnovska likovna scena nema takmičarski karakter niti ima nagrade kao slične manifestacije ali osjeća se prisustvo takmičarskog duha među autorima za koje je izlaganje na ovoj manifestaciji vrlo bitno", kazao je Dejan Mandić.

Na ovodišnjoj jubilarnoj Hercegnovskoj likovnoj sceni izlaže 21 autor: To su Milovan Bajić, Isidora Stamatović–Bigović, Stanislava Beba Budeč, Goran Vukčević, Dobrica Dinić, Tanja i Tomislav Đokić, Marina Živić, Nikola Kosić, Zoran Kostić, Đuro Lubarda, Sonja Malavrazić, Izabela Matoš, Slobodan i Milan Milosavljević, Biljana Petković, Božidar Radović, Marina Dimitrijević-Crnogorac.

Po prvi put na ovoj sceni izlaže Antonije Burić, a po prvi put na manifestaciji su Mats Nordstrom iz Švedske i Lio Daf iz Velike Britanije, koji su odnedavno stanovnici Herceg Novog.