Želja i san mnogih Novljana da osnivač grada iz 1382. godine dobije svoj spomenik od juče je postala stvarnost.

kralj tvrtko skver herceg novi

Bronzani kralj Stefan Tvrtko I Kotromanić, deceniju poslije odluke odbornika SO Herceg Novi, postavljen je na Škveru i uskoro će postati zaštitni simbol grada pod Orjenom. Spomenik je visok 6 metara i težak 1.200 kilograma, a izliven je po zamisli vajara Dragoljuba Dimitrijevića iz Beograda.

"Išlo se stepenicu po stepenicu. Nismo htjeli da kopiramo ništa. Bez obzira što je ovo likovno djelo on ima kraljevski izgled, a takav izgled nadam se imaće i ovaj prostor na Škveru za posjete, odmor na kraju i za pamćenje. Uvijek se treba podsjećati na ono što je drevno i što se mora čuvati kao tradicija. Pomoću dizalice postavljen je na betonsko postolje i u nedjelju će biti zvanično otvoren za javnost", kazao je Dimitrijević.

Spomenik je uradila poznata livnica "Ujević" iz Zagreba, a vlasnik livnice Damir Ujević je rekao da je u zanatskom smislu ovo dosta složen kip. "Dijelovi su kao jedna narandža spajani i vareni. Sada je ovo jedna živa modelacija i mislim da smo uspjeli. Nisam odavno doživio da je jedna montaža tekla savršeno kao što je bilo ovdje u Herceg Novom", rekao je Ujević.