BiH, Srbija i Crna Gora u petak su potpisale zajedničku izjavu o sigurnosnoj saradnji.

trebinje turisti

U ime BiH izjavu je potpisao Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti, dok su njegove kolege Ivica Dačić i Raško Konjević to učinile za Srbiju, odnosno Crnu Goru.

"Izjava naglašava potrebu jačanja saradnje u borbi protiv svih vidova organizovanog kriminala i otkrivanja svakog oblika terorizma. Daje se puna podrška uspostavi zajedničkog centra za prekograničnu saradnju ove tri države sa sjedištem u Trebinju", naglasio je Radončić i podsjetio da su zahvaljujući regionalnoj saradnji ranije uhapšene brojne kriminalne grupe.

Dačić je potcrtao da MUP Srbije želi sarađivati sa svim bezbjednosnim strukturama u BiH.

"Naše kriminalne grupe sastavljene su od svih naroda bivše Jugoslavije. Zato je važno što smo stvorili zajednički front borbe protiv kriminala", dodao je Dačić.

Konjević je predložio BiH formiranje zajedničkih istražnih timova, jer je takva saradnja sa Srbijom rezultirala rasvjetljavanjem više ubistava.

"Nadam se da će biti realizovana i ideja o osnivanju regionalnog centra za prevenciju požara sa sjedištem u Crnoj Gori", istakao je Konjević.

Dačić je, u svojstvu premijera Srbije, u petak razgovarao i sa Vjekoslavom Bevandom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH. Tom prilikom dogovoreno je da bi zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije trebalo da bude održana krajem novembra u Sarajevu. Njih dvojica su razgovarali i o političkim odnosima između dvije zemlje, ekonomskoj saradnji i zajedničkom nastupu privrednika u trećim zemljama.

Bevanda je ranije zadužio ministre da do 15. septembra pripreme materijale iz svojih resora o kojima bi trebalo da bude razgovarano na zajedničkoj sjednici, ali i na zajedničkoj sjednici sa Vladom Hrvatske, koja je takođe planirana do kraja godine.

"Napravili smo inventuru do sada urađenog u međusobnoj saradnji", rekao je Bevanda. Ocijenivši da su ukupuni odnosi između Srbije i BiH u usponu, Dačić je poručio da ima još prostora za njihovo poboljšanje.

"Nadam se brzom potpisivanju sporazuma zbog konkretizovanja saradnje i formiranju konzorcija naših firmi radi nastupa na trećim tržištima", rekao je Dačić i dodao da su, uz dijalog Beograda i Prištine, odnosi između BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske ključni za stabilnost regije. Tokom posjete Sarajevu, Dačić je u petak popodne razgovarao i sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem, te sa Harisom Bašićem, savjetnikom Bakira Izetbegovića. Sagovornici su istakli da u narednom razdoblju odnosi mogu biti znatno unaprijeđeni u svim aspektima.