NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije pozvao je večeras u Trebinju srpski narod na sabornost, da prestane omraza i zavlada ljubav i mir.

litija za preobrazenje u trebinju

"Mi Hercegovci imamo dovoljno pameti da od sebe odagnamo duha mrzovolje i ljenosti i da se prihvatimo duha ljubavi i trpljenja i da nikako ne osuđujemo brata svoga, jer kada ga god osudimo samoga sebe osuđujemo", rekao je vladika Grigorije, nakon svečane litije povodom Svetog Preobraženja Gospodnjeg, krsne slave Sabornog hrama i grada, u kojoj je učestvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Obraćajući se na trgu ispred Spomenika oslobodiocima Trebinja pred više hiljada vjernika, vladika Grigorije je poručio da upravo na tom mjestu, mjestu svetih mučenika srpskih, treba da počne ljubav i mir i da se zajedno postižu dobri rezultati.

Vladika Grigorije je rekao da se obraća sa mjesta koje treba uvijek pominjati, jer zahvaljujući onima koji su žrtvovali svoje živote danas se živi u slobodi koja je, kako je naglasio, najveći dar Božiji, ali i najveće iskušenje.

vladika grigorije besjeda preobrazenje gospodnje trebinje

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski rekao je da ne treba zloupotrebljavati ljubav i slobodu, sa kojima treba biti pažljiv.

"Treba jedan drugog da savladamo i da mu ne damo da učini zlo", poručio je episkop Grigorije i pozvao učesnike litije da za njim u miru ponavljaju davno napisanu čudesnu molitvu koja je, kako je rekao, kroz sva vremena izrazila čitav sadržaj pravoslavlja i koja odražava stanje naroda i duha, te pokazuje čime bi trebalo da se čovjek bori protiv onoga što u njemu nije dobro.

Vladika Grigorije je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku što je, gradeći tunel preko prevoja Čemerno, za šta je trebala velika hrabrost, otvorio vrata Hercegovine prema Srbiji i cijelom svijetu.

litija za preobrazenje u trebinju (7)

Episkop Grigorije je zahvalio i gradonačelniku Trebinja Slavku Vučureviću što je, uprkos svim nesuglasicama, smogao snage da razgovaraju i da na lijep i prigodan način proslave slavu.

"Ja ću i dalje da se trudim da budem iskren, ali ću se truditi i da moje riječi ne budu tako oštre, da budem pažljiviji, jer, ipak, riječ para gore nego bilo kakav nož. Možda sam ja vremenom postao debelokožac pa malo bolje to trpim. Oni su ljudi tek na vlasti pa malo više to boli. Žele da učine nešto, a učiniti nešto nije lako u vremenu u kojem živimo", rekao je vladika Grigorije.

Episkop Grigorije naglasio je da srpski narod oduvijek, a posebno danas vezuje velika ljubav prema Kosovu i Metohiji. "Svakome od nas ko ima srpsko srce, ono krvari za Kosovom i Metohijom. Znam i u srcu i u razumu da predstoji preužasna bitka za Kosovo i Metohiju", istakao je vladika Grigorije.

Nakon besjede, vladika Grigorije uručio je Orden Svetog Save prvog stepena humanisti Dušanu Radoviću u znak zahvalnosti za humanost i pomaganje pravoslavnim porodicama u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

litija za preobrazenje u trebinju (7)

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je u prigodnoj besjedi nakon litije pozvao na zajedništvo i poželio da Sveto Preobraženje bude na sreću i radost.

U svečanoj litiji, koja je krenula ispred Sabornog hrama u Trebinju, učestvovali su i umirovljeni vladika Atanasije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop nikšićko-budimljanski Joanikije, kao i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija i ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić.

Litija, u kojoj je učestvovalo i više hiljada vjernika, prošla je ulicama grada i zaustavila se na gradskom trgu.

litija za preobrazenje u trebinju (8)

litija za preobrazenje u trebinju

litija za preobrazenje u trebinju (1)

litija za preobrazenje u trebinju (2)

litija za preobrazenje u trebinju (3)

litija za preobrazenje u trebinju (5)