Svečano je danas bilo u Igalu gdje je veliki broj vjernika saborno proslavio hramovsku slavu kod crkve svetog Preobraženja koja pripada parohiji Sutorinskoj koja je sastavni dio Eparhije zahumsko-hercegovače i primorske.

preobrazenje u igalu

Svetu liturgiju je služio protojerej-stavrofor Slavko Zorica iz Dubrovnika i nadležni paroh protojerej–stavrofor Blagota Vasiljević sa hercegnovskim sveštenstvom i njihovim gostima sveštenicima koji se ovih dana nalaze u Herceg Novom na odmoru. Tradicionalno je, poslije svete službe i litije koja je završena ophodom oko hrama, obavljeno osvećenje grožđa koje se po tradiciji prvi put proba na Preobraženje i tako osveštano grožđe čuva se za novi rod i stavlja u badnje za dobro i kvalitetno novo vino. Obavljeno je i lomljenje slavskog kolača.

„Proslavati Preobraženje znači učestvovati u njemu i slaveći Hristovo preobraženje znači biti sa njim. Neka ovaj praznik preobrazi naše porodice, naše domove, naša sela i gradove“, rekao je nadležni paroh Blagota Vasiljević koji se zahvalio braći sveštenicima naglasivši da je divno u ovoj igaljskoj svetinji koja spada među trideset srpskih hramova koji su posvećeni Preobraženju Gospodnjem.

Na kraju se nadležni paroh zahvalio sveštenicima na moći, molitvi i blagoslovu upućenom vjernom narodu ove parohije i ovog grada. Poslije govora i vjerskih svečanosti nastalo je opšte-narodno veselje.