U Trebinju je večeras, po prvi put u istoriji, održan koncert simfonijskog orkestra, a Trg u Starom gradu je bio „malen“ da primi sve zainteresovane koji su željeli da čuju muziku članova „No borders orchestra“ /Orkestar bez granica/.

No borders orchestra nastupio u Trebinju

„Ovo je bilo potpuno posebno iskustvo. Ambijent u Trebinju je fantastičan, a publika je bila toliko koncentrisana da je baš bilo uživancija. Cijeli orkestar je oduševljen publikom“, rekao je nakon koncerta dirigent Premil Petrović i dodao da je veoma važno što su nastupili u Republici Srpskoj. „Ovdje smo da pokažemo da mi zajedno možemo više nego pojedinačno“, rekao je on i napomenuo da večerašnji koncert pokazuje ljubav i radost.

premil petrovic dirigent

Orkestar je u Trebinju proveo sedmicu dana gdje su spremali turneju po ex Jugoslaviji. Koncerte su već održali u Kotoru i Herceg Novom, a naredni je u Ljubljani gdje će snimiti i prvi CD. „Ovo je jako uzbudljivo, i orkestar je i nastao da razbije granice i da mi priđemo ljudima, da sviramo na Trgu vrhunsku muziku uz vrhunske muzičare sa prostora bivše Jugoslavije“, rekao je Petrović ističući da je ovo i prvi koncert u RS i BiH.

Orkestarski program u Trebinju činile su četiri kompozicije: Simfonija u D-duru, br. 1 pod nazivom Klasična, poznato neoklasično djelo Sergeja Prokofjeva koje je izvedeno na početku koncerta, zatim iluminacija za orkestar Konji Svetoga Marka srpske autorke Isidore Žebeljan, potom simfonijska poema „Zigrfrid idila“ njemačkog autora Riharda Vagnera i, na kraju, „Igre iz Galante“ mađarskog kompozitora Zoltana Kodalja.

Orkestar, u zavisnosti  od programa, ima oko 60 muzičara, a program za nerednu turneju će biti isti kao i u Trebinju.

premil petrovic dirigent

„Orkestar bez granica" je vrlo specifičan i zamišljen kao jak regionalni orkestar sastavljen od muzičara koji sviraju u simfonijskim orkestrima u svojim zemljama. Članovi su uglavnom profesori mada ima i mladih, ali apsolutno afirmisanih profesionalnih muzičara.

No borders orchestra nastupio u Trebinju