Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je večeras u Trebinju da je italijanska glumica Monika Beluči najbolji izbor za ulogu obavještajke u njegovom filmu "LJubav i rat“ i ne postoji nijedna osoba na svijetu koja bi bila bolja od nje.

emir i monika u trebinju

Kusturica je istakao na konferenciji za novinare u hotelu "Platani", kojoj je prisustvovala i filmska diva Monika Beluči, da je njena uloga veoma zanimljiva i da je ona može na pravi način "iznijeti".

"Riječ o veoma ženstvenoj osobi koja treba da igra sasvim suprotnu ulogu, odnosno obavještajku, koja se u posljednjem ratu padom Kninske krajine izgubila i promijenila identitet“, pojasnio je Kusturica, koji u filmu igra Kostu, glavni muški lik.

On je dodao da Monika glumi osobu koja u život Koste ulazi tako što preko njega pokušava da se domogne pasoša i druge zemlje, ali se na kraju ta priča pretvara u veliku ljubav i ona se za njega žrtvuje dok on provodi život u čudnoj navici da se svaki dan penje na najviše brdo iznad grada.

"Za takvu ulogu ne postoji bolja osoba na svijetu od Monike. Kada bi vas pitali u koju ženu bi mogli da se zaljubiti na prvi pogled, onda bi to svakako bila ona“, istakao je Kusturica, odgovarajući na pitanje zašto je za jednu od uloga izabrao baš ovu filmsku divu.

emir kusturica

Kusturica je pojasnio da je film "LJubav i rat" priča o ljubavi i ratu, jedna, kao je rekao, mitološka dimenzija koju igra zmija u ljudskim životima još od prije Starog zavjeta.

"Ovo je neobičan, istorijsko-avanturistički film i najvažnije je da su u njemu pokrenute sve bazične i egzistencijalne ideje o ljudskom životu“, rekao je Kusturica.

Belučijeva je izrazila zadovoljstvo ponovnom saradnjom sa poznatim režiserom Kusturicom, naglašavajući da poštuje njegov rad.

"U Trebinju mi je prelijepo i jake su emocije", istakla je Belučijeva, napominjući da je naučila srpski jezik za potrebe filma, kao i da je upoznata sa lokacijama na kojima će se snimati film.

Iako je riječ o krševitim predjelima, Belučijeva je rekla da joj to neće to predstavljati problem i da je spremna za ulogu.

monika beluci

Monika Beluči će prvih desetak dana, koliko će trajati snimanje, biti smještena u hotelu „Platani“ u centru grada.

Prva tri dana kadrovi će se snimati na Zelengori, dva dana na Mokroj Gori, a potom na Kamenoj Gori kod Prijepolja, a nakon toga filmska ekipa se vraća u Hutovo blato.

Poslije snimanja na ovim lokacijama uslijediće pauza, nakon čega će se u mjestu Uvjeća kod Trebinja snimati mjesec i po dana.

U filmu Emira Kusturice "rame uz rame" sa Belučijevom igraće i srpska glumica Sloboda Mićalović.

Film "LJubav i rat", koji je rađen po scenariju i u režiji Emira Kusturice, je prvi igrani film iz Republike Srpske koji će se pojaviti na Kanskom festivalu 2014. godine.