Udruženje građana „Izbor“ postaje ozbiljan takmac na vreloj političkoj sceni u gradu pod Orjenom.

herceg novi

Tek što su početkom juna osnovani organizovali su više akcija i pomogli razne sportske manifestacija i stekili su, ako je suditi po počecima, veliko povjerenje građana Herceg Novog. Danas su predstavnici „Izbora“ predali zahtjev predsjednici lokalnog parlamenta Danijeli Đurović za sazivanje vanredne skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda, skraćivanje mandata odbornicima izabranim na izborima 7. aprila 2012. godine.

U zahtjevu, koji je danas uručen predsjednici Đurović, oni traže da se ispoštuje volja građana-birača. Razlog za ovakav stav više od 1.000 potpisnika, a za sazivanje Skupštine po zakonu je potrebno 500 potpisa, je nezadovoljstvo velikog broja građana radom lokalne vlasti. Pravo i potrebu da se odluče na ovaj potez članovima „Izbor“ dala je prije mjesec dana sprovedena anketa na uzorku od 1000 građana, gdje se, prema njihovim ispitivanjima, pokazalo ogromno nezadovoljstvo građana radom lokalne samouprave. To je „Izboru“ povod da pokuša da promjenom vlasti grad i opštinu Herceg Novi zaustave u očitoj stagnaciji.

Potpisi su skupljeni u roku od četiri dana i po riječima portparola Udruženja inicijativa je predata danas predsjednici Danijeli Đurović.

Shodno statutu Opštine, Đurovićka je u obavezi da sazove sjednicu Skupštine sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je skraćivanje mandata. Zakonski rok za ovu sjednicu je 15 dana od zahtjeva, a to je 21. avgust.

U svojim ranijim istupima javnosti Špiro Vuković je kazao da ako do zakazivanja ove sjednice ne dođe, a to je teško očekivati, Udruženje „Izbor“ kao pokretač ove inicijative ima zakonsko pravo da sazove sjednicu ako za nju obezbijedi većinu.