Već legendarna postavka predstave Iva Vojnovića "Ekvinocijo" u režiji Joška Juvančića nakon četiri godine izbivanja s Igara ponovno je na programu te je sinoć premijerno izvedena na otoku Lokrumu.

ekvinocijo na lokrumu

Ponovno je popraćena ogromnim interesom publike čemu je svakako doprinjela, s pravom se može reći: spektakularna scenografija i rasvjeta na hridima i prirodnoj pozornici bajkovitog Lokruma. Riječ je o predstavi koja predstavlja vrhunac dubrovačkog ambijentalnog teatra a uz izvrsno iskorištene mogućnosti prirode predstava je pokupila sve glumačke i nagrade struke.

Predstava je u godini premijernog igranja na Igrama 2004. godine pobrala veliki uspjeh osvojivši četiri stručne nagrade hrvatskog glumišta: za najbolju predstavu u cjelini, Joško Juvančić za najbolje redateljsko ostvarenje, Doris Šarić Kukuljica za glavnu žensku ulogu (Jele) te Deni Šesnić za izuzetan doprinos kazališnoj umjetnosti za oblikovanje svjetla.

„Ekvinocijo“ je priča o patnji majki i žena pomoraca, o napuštanju ognjišta i odlasku u prekomorske zemlje u potrazi za srećom i bogatstvom. Događa se jedne olujne noći, kada oluja bjesni i u dušama ljudi, tjerajući ih na iskazivanje duboko skrivenih i vrlo bolnih tajni. No, ovoljetna obnova „Ekvinocija“ nije tek ponavljanje ranije predstave već neka nova lica na sceni udahnjuju novu snagu predstavi. Naime, u međuvremenu je preminuo poznati hrvatski glumac Predrag Vušović Pređo koji je davao neizbrisiv pečat u samoj predstavi koja bez njega, ali s njim u mislim a brojnih gledatelja, ipak "drugačije funkcionira". Vušovića je, tako na sceni u ulozi Vlaha Slijepog zamijenio Branimir Vidić Flika a redatelju Juvančiću asistenti su Ante Vlahinić i Srđana Šimunović. Scenograf je Marin Gozze, iluminator Deni Šesnić, a kostimograf Ingrid Begović. U glumačkoj ekipi su Kruno Šarić, Maro Martinović, Nikša Kušelj, Nika Burđelez, Doris Šarić- Kukuljica, Frano Mašković, Izmira Brautović, Perica Martinović, Srđana Šimunović, Nikša Butijer, Romano Nikolić, Robert Bošković, Nikola Baće, Jasna Held, Marijeta Radić, Romana Ostojić, Orsat Bonić brojna dubrovačka dječica.

ekvinocijo na lokrumu

Ove je godine novost i podatak kako u „Ekvinociju“ mogu uživati i strani gledatelji jer im je praćenje predstave omogućeno posredstvom titlova na engleskom jeziku koje primaju na vlastitim ili unajmljenim mobitelima (tabletima i pametnim telefonima) uz pomoć aplikacije koja je "premijeru" imala na ovim Igrama na Lovrijencu s Euripidovom „Medejom“.

Ulaznice su za sve predstave rasprodane, a gledatelji koji su imali sreću osigurati ih na vrijeme prevoze se brodom iz Porta (stare gradske luke) na otok a poslije predstave, pune dojmova, brod ih vraća na isto mjesto.