Uprava "Swisslion Industrije alata Trebinje" (SL IAT) je s kineskom kompanijom "TDC Group" načelno postigla dogovor o izdavanju u zakup pogona reznog i specijalnog alata u narednih pet godina.

kinezi preuzimaju industriju alata trebinje

Potvrdio je to Zoran Komatina, predsjednik Upravnog odbora kompanije SL IAT, navodeći da slijedi usaglašavanje zahtjeva i stavova sa Kinezima, jer se čeka njihov prijedlog ugovora.

"Sve je još u fazi pregovora, ali mi smatramo da nema ništa sporno kod dogovora da izdamo u zakup jedan dio fabričkih pogona, s ciljem da se svim radnicima obezbijedi posao i da niko od oko 760 zaposlenika u metalskom sektoru SL IAT ne ostane na ulici, što je budućnost i za naredni period", kaže Komatina.

Budući da je "TDC Group" svjetski monopolista u proizvodnji raznog i specijalnog alata, u ovom trebinjskom gigantu namjeravaju i u predstojećem periodu nastaviti proizvodnju ovog alata.

"Proizvodni asortiman koji je i dosad bio u Industriji alata ostaje i u budućnosti, s tim što će se dio asortimana proizvoditi u većim, a dio u manjim količinama", precizira Komatina, napominjući da rukovodstva SL IAT-a i "TDC Groupa" imaju jedinstven cilj - da se u potpunosti uposle sve proizvodne linije, sa svim njihovim radnicima.

U menadžmentu trebinjskog giganta pojašnjavaju da se, u cilju što efikasnijeg izvođenja poslova, već vrši sanacija i adaptacija proizvodnih pogona metalskog dijela SL IAT-a, što će rezultirati uštedama i efikasnošću proizvodnje.

Govoreći o budućoj proizvodnji, u Upravi ističu da su ciljevi većinskog vlasnika SL IAT, srbijanskog koncerna "Swisslion Takovo", kada je u pitanju aranžman sa Kinezima, bili upravo ti da radnici ne ostaju bez posla, odnosno obezbjeđenje tržišta koje u vremenu krize predstavlja osnovni problem u poslovanju.

Komatina dodaje da Kinezi imaju dobre razloge za ulazak u posao sa Trebinjcima, jer je SL IAT brend ovoga kraja, fabrika koja je i u prošloj godini, i pored ekonomske krize i recesije, zabilježila zadovoljavajuću proizvodnju u vrijednosti od 20 miliona maraka, iako su se susretali s problemima dostave čelika i reorganizacije.

U SL IAT tvrde da su, uprkos poteškoćama, u posljednje vrijeme uspjeli uspostaviti novu mikro i makro organizaciju i usaglasiti novi proizvodni asortiman, prema kome su postavljene i nove proizvodne linije, što je, ističe, već dalo efekte u proizvodnji.

Boško Pikula, predsjednik Sindikalne organizacije metalaca i rudara u SL IAT, kazao je da još nema informacija u vezi s ulaskom kineskih partnera, ali da, ma kakvi ishodi budu, radnici imaju jedinstven stav, a to je da ne žele ostati bez posla.

"Ukoliko se poveća proizvodnja i efikasnost bude veća, onda i mi očekujemo porast plata, što će radnicima značiti mnogo", dodaje Pikula.

Budući da načelni dogovor između Kineza i Trebinjaca još nije potpisan, kada dođe  do zvanične verifikacije, iz Uprave SL IAT najavljena je pres-konferencija na kojoj će biti iznesene sve pojedinosti iz potpisanog ugovora.

Industrija alata Trebinje privatizovana je u januaru 2007. godine od strane koncerna "Swisslion Takovo" srbijanskog biznismena Rodoljuba Draškovića. Trebinjsko preduzeće je nakon prvih godina uspješnog rada, pretrpjelo udar svjetske ekonomske krize, koja je smanjila potražnju za metalskim proizvodima i uslovila pad proizvodnje, zbog čega je Drašković 2009. godine odlučio da dio pogona izdvoji u posebnu prehrambenu firmu sa linijama za proizvodnju konditorskih proizvoda u kojima je zaposlen dio radnika iz metalskih pogona.