Nova afera potresa Republičku upravu za geodetske i imovinsko–pravne odnose Republike Srpske.

geodetske firme iz RS se zale na novi zakon o katastrima

Privatne geodetske firme se žale kako na namještanje tendera i višemilionskih poslova samo određenim osobama, tako i na novi zakon koji je nedavno usvojen, Zakon o katastrima. Upravo taj zakon je svrstao jednu državnu instituciju u red geodetskih organizacija, pa je tako Republička uprava za geodetske poslove osim što se bavi nadzorom rada svih geodetskih preduzeća, postala i sama geodetsko preduzeće koje obavlja ove poslove.

Zoran Gavrić, direktor geodetske firme „GeoAstor“ iz Banja Luke, kaže da je potpuno nezamislivo da neko bude i izvođač poslova i da sam sebe kontroliše, a i da bude nadzor svojoj konkurenciji. Kako kaže, Geodetska uprava im je odjednom konurencija, a kako ne plaća PDV mora biti i jeftinija na tržištu.

Takođe, on tvrdi da je ovaj postupak usvojen po hitnom postupku, kao i da Udruženje geodeta Republike Srpske nije imalo uvid u ovaj Zakon. "Kada su ga dobili, naravno da su reagovali na njega, ali do glavnih promjena nisu uspjeli da dođu", kaže Gavrić. Takođe, Gavrić se žali i na nadoknade koje moraju da se plate upravo toj istoj Geodetskoj upravi, a nisu ni sigurni na šta se one odnose. Tako se za troškove dostavljanja informacija i korištenja tih istih informacija uplaćuje čak 1054 marke, a nije ni precizirano šta toliko košta. Privatnim firmama to je problem, pa se sve odražava na klijente. On procjenjuje da bi geodetske usluge, ako se ovako nastavi, mogle da poskupe za 200 odsto. U Republičkoj geodetskoj upravi sve to negiraju i tvrde da je se zakon normalno implementira i da sve dobro funkcioniše na terenu.

Posljednja optužba koja je vezana za ovu državnu instituciju jeste da namješta sve poslove jednoj privatnoj firmi, „Geoinženjeringu“ iz Banja Luke, u vlasništvu Todora Panića. Panić je u kratkom telefonskom razgovoru, naravno, negirao, i okrivio javnost da se bez razloga obrušila na njega. U Geodetskoj upravi tvrde da „Geoinženjering“ daje najbolje ponude, kao i da sve zavisi od grupacije do grupacije. Takođe, kažu da velikih poslova nije ni bilo još od 2009. godine, osim onih koje je raspisala Svjetska banka. A igrom slučaja je i te poslove uglavnom radila firma „Geoinženjering“. Ove probleme potvrđuju i u geodetskoj firmi „Georad“ iz Trebinja.

Momčilo Fržović, direktor firme „Georad“, kaže da je Panić prvenstveno radio kao zamjenik u mandatu sadašnjeg direktora Geodetske uprave, Tihomira Gligorića. On je tada bio protivnik privatne prakse, pa se odjednom pokupio iz državnog sektora, i počeo da radi velike poslove upravo preko svoje privatne firme.

Na ovaj način jedna državna institucija postaje privatna firma, i veliki kapital i velike pare se prebacuju sa bankovnog računa na račun samo nekolicine ljudi. Ali, naravno, Republička geodetska uprava sve negira, iako su jedva i bili raspoloženi da pošalju nekoga da prokomentariše cjelokupnu situaciju. Tihomir Gligorić, direkotor Uprave, i najviše optuživani, nekoliko minuta je istovremeno bio i na sastanku i na putu, pa do njegovog komentara nismo došli.