Na području Trebinja sve više vozača nezakonito koristi parking mjesta obilježena za lica sa invaliditetom, dok jedan broj njih koristi nevažeće ili falsifikovane oznake, potvrđeno je Srni u gradskom Odsjeku za parking.

Parking

Zbog nesavjesnih vozača osobe sa invaliditetom često imaju problem i moraju da plaćaju parking.

Načelnik gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Janja Ćapin ističe da na području grada ima 14 parking mjesta rezervisanih za lica sa invaliditetom, a ukupno u 12 gradskih ulica i na tri parkinga ima 646 mjesta.

Ćapinova ističe da ovo odjeljenje zajedno sa Policijskom upravom Trebinje radi na suzbijanju problema zloupotreba invalidskih dozvola za parkiranje i parkiranja vozila na mjestima predviđenim za lica sa invaliditetom.

Ona podsjeća da na javnim parkinzima pravo korišćenja mjesta za parkiranje vozila lica sa invaliditeom ostvaruju lica koja posjeduju znak pristupačnosti, odnosno međunarodni znak osoba sa invaliditetom, a mogu ga dobiti lica sa oštećenim ekstremitetima bitnim za upravljanje vozilom.

Govoreći o naplati svih parking-mjesta u gradu, Ćapinova je navela da se plaćanje vrši na tri načina, SMS porukom, parking automatom i kupovinom parking karte, a primijetno je povećanje naplata parking automatom i SMS uplatama.

"Evidentan je veći broj lica kojima se, nažalost, mora izdati nalog za plaćanje doplatne karte, koji je do sada olako shvaćan", kaže Ćapinova i dodaje da se redovnim kontrolama naplate parkinga utiče na smanjenje broja neregularno parkiranih vozila.

Ćapinova podsjeća da je omogućena i kupovina mjesečnih parking karti na tri parkinga i u ulicama stanovanja, s tim što je broj mjesta ograničen, a primijetan je i porast zahtjeva za takvu vrstu plaćanja.