Dajana Ostojić (29) iz Kozarske Dubice jedini je zatvorenik koga je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pomilovao u 2016. godini.

milorad dodik

Ostojićeva je presudom Osnovnog suda u Prijedoru od 9. marta 2012. osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci zbog krivičnog djela ugrožavanje javnog saobraćaja iz člana 410. stav 3. u vezi sa stavom 2. i 1. Krivičnog zakona Republike Srpske.

Odlukom Dodika, ona je potpuno oslobađa od preostalog neizdržanog djela kazne zatvora, ali se ne navodi koliki je to period.

Sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Ministarstvo pravde dali su pozitivno mišljenje o traženju pomilovanja – navodi se u informaciji o pomilovanjima koju je Dodik dostavio Narodnoj skupštini RS.

Preostalih 20 zatvorenika, koji su se prošle godine obratili Dodiku, nisu bili te sreće.

Pomilovanje su tražila tri zatvorenika osuđena za ubistvo, isto toliko za teške tjelesne povrede, dva za razbojništvo, dva razbojničku krađu, takođe dva osuđenika za neovlaštenu proizvodnju i promet opojnih droga, te po jedan za ugrožavanje javnog saobraćaja, tešku krađu, teško ubistvo, prevaru, produženo krivično djelo teška krađa i ugrožavanje sigurnosti, primanje mita, otmica, teški slučajevi razbojničke krađe i razbojništva i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.