VEĆU PAŽNjU POSVETITI HIRURGIJI – Najbolji regionalni HIRURZI u Trebinju

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 08. 04. 2017. - 15:29h

U Trebinju se danas održava stručni sastanak hirurga, na kome će o najaktuelnijim temama iz ove oblasti, novinama i izazovima razgovarati više od 200 najeminentnijih ljekara iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Hrvatske.

hirurzi trebinje

Ljekari su mišljenja da državne institucije, odnosno nadležno ministarstvo treba da posveti mnogo više pažnje hirurgiji kako u tehničkom tako i u edukativnom smislu, te da se jedino dobrom organizacijom hirurških udruženja može hirurzima omogućiti zadovoljavajuća edukacija.

Predsjednik Asocijacije hirurga Republike Srpske, hirurg u Univerzitetskoj bolnici u Foči, Radmil Marić kaže da je jedan od ciljeva skupa da se pokaže da hirurgija može da bude značajnija i da treba da zauzme značajnije mjesto nego što je to bio slučaj do sada.

On je istakao da će se razgovarati o temama iz svih oblasti hirurgije, počev od opšte, preko neuro do vaskularne hirurgije, ali i drugim aktuelnim temama koje će biti korisne, kako hirurzima tako i doktorima porodične medicine.

hirurzi trebinje

Marić je ocijenio zadovoljavajućim stanje u hirurgiji, pogotovo kada je riječ o savremenim načinima liječenja – laparoskopskoj hirurgiji.

Profesor Nebojša Stanković, predsjednik Hirurške sekcije Srpskog ljekarskog društva, kaže da hirurzi kontinuirano vode računa o svojoj edukaciji, što znači ozbiljnu razmjenu znanja i iskustva.

„Hirurzi uvijek uče ne samo na svojim iskustvima, već i na iskustvima drugih i na taj način možemo samo poboljšati liječenje naših pacijenata“, kaže Stanković.

Govoreći o stanju u hirurgiji, problemima i izazovima, Stanković je istakao da je hirurško liječenje pacijenata izuzetno skupo i da osim znanja i umijeća, hirurga zahtijeva i tehnološku opremljenost.

„Koliko smo mi u prilici da pratimo savremene tokove direktno zavisi od sredstava koje država izdvaja da bi nas opremila i da bi koristili modernu tehnologiju. Možda zvuči malo neobično, ali naši hirurzi su izuzetno edukovani i veoma sposobni da mogu i tamo gdje ne postoji maksimalna tehnološka opremljenost pruže pacijentima maksimum u datim okolnostima“, rekao je Stanković.

On je napomenuo da je veoma bitno da se njeguju eksperti u određenim oblastima hirurgije.

U ime organizatora Slobodan Prtilo, hirurg u Bolnici Trebinje, ukazujući na značaj ovakvih skupova, istakao je da je cilj seminara razmjena iskustva i probleme sa kojima se ljekari u ovoj oblasti susreću u svakodnevnom radu sa pacijentima.

„Finansijski problemi su uvijek prisutni, a mi hirurzi se trudimo da pratimo sva saznanja i tehnike koje su standardizovane u Evropi i u svijetu za dobrobit pacijenata i za naš profesionalan rad“, istakao je Prtilo.

Pozdravljajući prisutne hirurge i želeći im uspješan rad, Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, naglasio je da raduje napredak iz oblasti hirurgije na području Hercegovine, koja je posebno napravila iskorak u nevesinjskoj Bolnici.

Dobrodošlici ljekarima u Trebinje poželjeli su i trebinjski gradonačelnik Luka Petrović i direktor Bolnice u ovom gradu Vaso Mijanović.

hirurzi trebinje

Organizatori skupa su Asocijacije hirurga Republike Srpske i Hirurško odjeljenje Bolnice Trebinje.

Prvo predavanje – Sjećanje na velikane-savremena hirurgija jednjaka, koje je izazvalo veliku pažnju, održao je eminentni hirurg Predrag Peško iz Kliničkog centra Srbije – Klinika za digestivnu hirurgiju.

Peško već treću godinu sa svojim timom hirurga iz Beograda vrši najkomplikovanije operativne zahvate u novootvorenoj bolnici u Nevesinju.

TAGOVI:

Komentari

Na ovo se trose pare a mi skupljamo humanitarnu pomoc i zovemo humanitarni broj.

Odgovori

Budalo….pogledaj seu ogledalu….
Nesto ti debelo fali

Odgovori

PA ŠTA ĆE TU SLOBO PRTILO ON JE SVE VIŠE NEGO HIRURG .IZGUBIO NA IZBORIMA PA SAD MALO HIRURG

Odgovori

Koji si ti brav hahaha kakve veze imaju izbori sa znanjem i strucnosti jednog hirurga pa zvao se on kako hoces :P jedina steta za Prtila je sto je usao u politiku i:( doktori tu nebi trebalo da ucestvuju

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja