Naučnim skupom „Poetika Milutina Bojića“ počela manifestacija „Dučićev dan“

Autor: Ž.K./TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 06. 04. 2017. - 12:54h

Naučnim skupom „Poetika Milutina Bojića“ u Trebinju je počela manifestacija u čast dobitnika Dučićeve nagrade „Dučićev dan“, koja je okupila eminentne srpske stvaraoce koji će u naredna dva dana biti gosti Trebinja.

jovan ducic-min

Otvarajući manifestaciju, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je kazao da mu je velika čast i zadovoljstvo što ima priliku da pozdravi istaknute pjesnike i drage goste, podsjećajući da je do sada odštampano devet zbornika posvećenih pjesnicima čije je djelo razmatrano na ovoj manifestaciji.

„Sudbina velikih pjesnika je takva da se o njima može uvijek govoriti jer nova vremena podstiču nas na nova čitanja i promišljanja“, rekao je Petrović.

Na naučnom skupu govorilo se o pjesniku Milutinu Bojiću, koji je sa 25 godina umro u Solunu tokom Prvog svjetskog rata.

Bojić je, kako je istaknuto na skupu, ostavio veliko djelo kroz svoju poeziju i drame, a ostao je upamćen i kao autor „Plave grobnice“ – herojske poeme o srpskim ratnicima koji su završili na dnu mora tokom Velikog rata.

Dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu Dragan Jovanović kazao je da je za poetiku Milutina Bojića karakteristično da se razvijala veoma brzo ,kao i da je za svojih 25 godina života prošao više faza razvoja od mnogih pjesnika koji su stvarali i po nekoliko decenija.

„Počeo je kao ljubavni, erotski pjesnik, a pritisnut istorijom, završio je kao pjesnik srpskog stradanja na Krfu“, dodao je Jovanović.

U 18.00 časova u Muzeju Hercegovine biće promovisan zbornik radova „Pesničke teme i poetički modeli Alekse Šantića“, sa prošlogodišnjeg naučnog skupa u Trebinju.

Komentari

Sajo i Lujo znaju za Dubica.Dobro je.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja