Kulturna manifestacija "Dučićev dan", posvećena bardu srpskog pjesništva Jovanu Dučiću, biće održana u Trebinju u naredna dva dana.

trebinje grad

Program počinje sutra u 10.00 časova naučnim skupom u sali Skupštine grada, koji se u okviru manifestacije, prema tradiciji, organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost i Učiteljskim fakultetom iz Beograda, a ove godine biće posvećen pjesniku Milutinu Bojiću.

Na višečasovnoj sesiji, poznavaoci pjesnikovog djela predstaviće svoje radove namijenjene budućem zborniku "Poetika Milutina Bojića".

U 18.00 časova u Muzeju Hercegovine biće promovisan zbornik radova "Pesničke teme i poetički modeli Alekse Šantića", sa prošlogodišnjeg naučnog skupa u Trebinju.

U Muzeju Hercegovine od 19.30 časova biće organizovana izložba "Srpske ikone od 16. do 18. vijeka iz crkava i manastira sa prostora BiH".

Drugi dan manifestacije, na Blagovijesti, u petak 7. aprila, počinje u 9.00 časova služenjem Svete arhijerejske liturgije i pomena pjesniku u Hercegovačkoj Gračanici, gdje počivaju zemlji ostaci Jovana Dučića.

Kulturni centar biće domaćin izložbe akademskih slikara bivših studenata Akademije likovnih umjetnosti Trebinje, čiji je otvaranje zakazano za 19.30 časova.

Program manifestacije završava svečanom akademijom "Veče laureata", koja je ove godine posvećena pjesniku Gojku Đogu, dobitniku Dučićeve nagrade 2016. godine.

Na akademiji pod nazivom "Odavno je u prekidu veza s nebesima", koja u pozorišnoj sali Kulturnog centra počinje u 20.00 časova, nastupiće trebinjski hor "Tribinija", pojci braća Teofilovići iz Beograda, te prvak Narodnog pozorišta Beograd Nebojša Dugalić.

Nastupiće i operska primadona i operski prvak beogradskog Narodnog pozorišta Gabrijela Ubavić i Dragutić Matić, te pijanista ovog pozorišta Nevena Živković, vokalni solista Milisav Sukonjica i pijanista Božidar Vučur iz Trebinja.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje.