Projektom Vlade 2000. godine, u trebinjskom naselju Vinogradi, izgrađeno je pet montažnih kuća za stambeno zbrinjavanje pet porodica, odnosno lica iz kategorije poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

montazne kuce vinogradi

Neke nisu nikada useljene, neke su privremeno imale stanare, a samo jedna služi svrsi, ali i ta uz mnogo prepravki. Godinama već četiri montažna objekta služe psima lutalicama i, kažu komšije, narkomanima.

Niko od nadležnih, do dolaska naše ekipe, tvrde u ovom naselju ovdje nije došao.

U ovaj dio ulice Jovana R. Deretića u trebinjskom naselju Vinogradi, osim onih koji moraju ili slučajno prođu, godinama niko ne zalazi- kažu oni koji žive u blizini ovih kuća. Za to vrijeme ovi stambeni objekti devastirani su zubom vremena, ali i ljudskim uticajem.

Danas samo jedan objekat od ovih pet koristi porodica ratnog vojnog invalida. U vrijeme kada smo mi obišli ovu ulicu nisu bili kući. U nadležnom odjeljenju gradske uprave Trebinja kažu da će gradonačelniku predložiti formiranje Komisije koja će obići objekte.

"Sagledati stanje i napraviti izvještaj, zapisnik utvrditi da li ta lica koja su dobila privremeno rješenje zaista tu i žive i da vide i procjene u kakvom su stanju objekti i kakvi su radovi potrebni na njima. Tek nakon nalaza Komisije možemo govoriti o daljim koracima", naglasio je v.d. načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštite gradske uprave, Trebinje Petar Vlatković.

Iz gradske Boračke organizacije poručuju da će zahtijevati da, ukoliko se lokacije i objekti budu dodjeljivali nekom drugom, to ponovo budu boračke kategorije.

"Podijeliti stambeno nezbrinutim porodicama ili borcima koji su u socijalnom statusu. Da im izađemo u susret, da mogu da riješe svoj problem krova nad glavom", kaže Vlado Berak iz Boračke organizacije Trebinje.

Nadležno ministarstvo 2004. godine prenijelo je pravo raspolaganja lokacijama i objektima na tada opštinu Trebinje. Aneks ugovora o prenosu potpisan je 2013. godine.

"Pošto grad raspolaže i objektima i lokacijama, i ako budu dodijeljivane bilo kome, voditi računa da to budu iste kategorije, boračke populacije", dodao je Vlatković.

U međuvremenu otpisan je jedan objekat u kome je došlo do požara, a porodici riješeno stambeno pitanje. Objekat je nakon licitacije prodat, kako u nadležnom Odjeljenju gradske uprave tvrde- demobilisanom borcu.