Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da kroz cijelu istoriju srpski narod nije postradao tako mnogo kao u 20. vijeku - vijeku demokratije, obrazovanja i kulture, te ocijenio da se Srbija za najmanje 100 godina neće oporaviti od posljedica NATO bombardovanja.

Patrijarh Irinej

Patrijarh je podsjetio na stradanje srpskog naroda i njegovih svetinja tokom proteklih ratova u bivšoj Jugoslaviji, navodeći da je samo u BiH i Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine oštećeno ili uništeno 579 manastira ili crkava.

"Da ne govorimo o porodicama koje su proterane i o njihovim uništenim domovima", rekao je patrijarh za "Rusiju danas".

Srpski patrijarh je izrazio nadu da će bratski ruski narod pomoći Srbiji da zadrži Kosovo i svetinje na njemu, ističući da su Srbi bez Kosova kao čovjek bez srca.

"Na Kosovu su naše najvažnije svetinje. U Drugom svetskom ratu sa Kosova je proterano 200.000 Srba, a posle rata im je zabranjen povratak. Posle bombardovanja 1999. godine i martovskog pogroma 2004. godine proterano je 300.000 Srba. Mnogi bi se vratili, ali nemaju gde, domovi su im uništeni ili oteti", dodao je patrijarh.

Govoreći o posljedicama miješanja NATO u unutrašnje probleme bivše Jugoslavije, patrijarh je rekao da je taj pakt nanio Srbiji štetu veću od 100 milijardi dolara, napominjući da su uništene fabrike, putevi, mostovi, bolnice, te da ekonomski problemi Srbije, koji i danas traju, počinju od bombardovanja.

Patrijarh Irinej je zaključio da je Rusija uvijek podržavala srpski narod, da je bilo momenata kada nije mogla da pomogne, ali da mu ni tada ničim nije naškodila.

"I nikada nas nije bombardovala, za razliku od naših zapadnih prijatelja", rekao je patrijarh Irinej i istakao da su Srbi i Rusi istokrvni narodi i da su nemogući neprijateljski odnosi Srbije i Rusije.