Trebinjac Nikola Ćeranić, koji se već osam mjeseci nalazi u ekstradicionom pritvoru u Brazilu zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Trebinju ratne 1992. godine, uskoro bi trebalo da bude pušten na slobodu, jer mu je Okružni sud u Trebinju ukinuo mjeru pritvora.

nikola ceranic

Iako, kako saznajemo, dalji postupak vodi Ministarstvo pravde BiH, a riječ je o postupku Ćeranićeve ekstradicije u BiH, koji je i do sada bio u toku, ukinuta mjera pritvora državljaninu BiH trebalo bi da znači da će brazilske zatvorske vlasti pustiti Ćeranića na slobodu.

U Okružnom sudu Trebinje kažu da to dalje nije njihov posao i podsjećaju da je obustavu istrage protiv Ćeranića donijelo nadležno Okružno javno tužilaštvo u Trebinju, koje nije imalo dovoljno dokaza da je osumnjičeni počinio ratni zločin, a odnosi se na ubistvo Bošnjaka Miralema Dizdarevića, pa su u nadležnom sudu, postupajući po ovom prijedlogu, donijeli rješenje kojim se Ćeraniću ukida pritvor.

Ćeranića, koji je u ljeto 1992. godine bio pripadnik Specijalne jedinice MUP-a RS, tužilaštvo je teretilo da je zločin počinio sa još dvojicom svojih kolega, Daliborom Đurovićem, koji je u međuvremenu preminuo, i Jugoslavom Tabakovićem, koji je nedavno oslobođen u Okružnom sudu ove optužbe zbog neutemeljenosti navodnih dokaza. Nismo uspjeli saznati ko će moći obeštetiti Ćeranića, koji je u brazilskom zatvoru već osam mjeseci, i Tabakovića, koji je, kako kaže, od stresa obolio.

"Od stresa sam dobio šećernu bolest, pa mi je nivo insulina porastao na 22, ali sam od stresa dobio i kožno oboljenje, a da o uvredi časti i ne govorim, jer odgovorno tvrdim da smo moje kolege i ja pokojnog Dizdarevića toga dana samo sproveli u Policijsku stanicu Trebinje radi saslušanja, kako nam je naređeno, ali dalje o njemu ne znamo ništa", rekao nam je vidno uznemireni Tabaković.