Preduzeće "Elektro-Hercegovina" u proteklom periodu nabavilo je i u distributivnu mrežu ugradilo 38 trofaznih prekidača za daljinsko komandovanje i upravljanje na srednjenaponskoj mreži /reklozera/ što će omogućiti kvalitetnije napajanje potrošača električnom energijom, rekao je Srni izvršni direktor za tehničke poslove u ovom preduzeću Nebojša Rikalo.

elektrohercegovina trebinje

Rikalo je istakao da će se na ovaj način brže otkrivati mjesto kvara, što će znatno uticati i na brzinu njegovog otklanjanja na mreži i smanjenje trajanja prekida u isporuci električne energije, napominjući da su reklozeri ugrađeni u 10-kilovoltnu mrežu.

Prioritet za ugradnju ovih uređaja bili su dalekovodi koji napajaju šira područja Ljubinja i Nevesinja i važnije potrošače, ali i dalekovodi sa najvećim brojem ispadanja, zatim dalekovodi izgrađeni na nepristupačnim terenima i dalekovodi sa većim brojem "dužih otcjepa".

"Nakon ugradnje i relativno kratkog perioda rada, reklozeri su uvezani u sistem daljinske kontrole i upravljanja koji ima specijalizovan softver instaliran u dispečerskom centru preduzeća", istakao je Rikalo i dodao da je ugrađen i lokator kvarova sa mogućnošću daljinske komunikacije.

On je dodao da se procjenjuje da je na ovaj način trajanje beznaponskih pauza na dalekovodima skraćeno za prosječno 70 odsto po potrošaču.

Ugradnjom lokatora kvarova postiglo se brzo otkrivanje mjesta kvara pri čemu nije neophodno isključenje kratkih spojeva i zemljospojeva prekidačima i rastavljačima kako se to radi klasično.

"Na ovaj način trajanje beznaponskih pauza svodi se na najmanju moguću mjeru, a nepotrebne manipulacije prekidačem izbjegnute su u potpunosti", napomenuo je Rikalo.

On je istakao da je "Elektrohercegovina" u prethodne tri godine pripremila sve napojne trafostanice 35/10-kilovoltne za implementaciju SCADA/DMS/OMS projekta čijom će se realizacijom iz dispečerskog centra "Elektrohercegovine" moći vršiti nadzor i upravljanje nad svim ovim trafostanicama, što će se odraziti i na bolji kontinuitet isporuke električne energije.

Realizacija projekta počeće ove godine i trajaće tri godine.

"Riječ je o značajnom projektu koji finansira NJemačka razvojna banka i u njemu zajednički učestvuju svih pet distribucija iz sistema `Elektroprivrede Republike Srpske` /ERS/", dodao je Rikalo.