Spremate se za proljećno generalno čišćenje svog doma? Prije nego što počnete bitno je da su vaši aparati za čišćenje istog i sami čisti.

masina za ves

Otkrivamo vam najefikasnije, najbrže i najbolje načine da održavate svoje kućne aparate i bijelu tehniku.

Mašina za pranje suđa

Da bi vaša "najbolja prijateljica" u kuhinji radila kako treba, neophodno je da je s vremena na vrijeme temeljno očistite. To podrazumijeva uklanjanje ostataka deterdženta koji se nagomilao, masnoće ukoliko je ima, kao i čišćenje odvoda od krhotina i mogućih ostataka hrane.

Ukoliko je redovno ne čistite mašina za pranje suđa može postati leglo bakterija, prljavštine i mogućih zaraza.

Jednom u tri mjeseca sipajte u prostor za deterdžent šolju alkoholnog sirćeta i uljučite je na najtopliji program da ga odradi "na prazno". Takođe, s vremena na vrijeme možete posuti sodu bikarbonu po dnu i uključiti neki jači program da odradi bez suđa. Ovo će je osvježiti i eliminisati neprijatne mirise.

Mašina za pranje veša

Prvi znak da joj je neophodno temeljno čišćenje je miris. Ukoliko osjećate neprijatan miris u bubnju mašine, vrijeme je za sređivanje.

Porijeklo mirisa može biti različito: nakupljeni deterdžent ili omekšivač, bakterije iz garderobe ili jednostavno dugo stajanje vlažne odjeće u bubnju. Vlaga može stvoriti buđ, a da ne pominjemo bakterije poput ešerijhije koli i salmonele koje vruća voda ne može da uništi a koje u bubanj mašine vrlo lako dospijevaju sa donjeg veša i lako se prenose na drugu garderobu.

Pomiješajte 3-4 šolje alkoholnog sirćeta i pola šolje sode bikarbone za mašine koje se pune odozgo, a 1 šolju alkoholnog sirćeta i kašiku sode bikarbone za one klasične. Sipajte mješavinu u odjeljak za deterdžent i upalite mašinu da radi "na prazno" na programu za bijeli veš (90 stepeni). Kada se smjesa pomiješa sa vodom, zaustavite mašinu i ostavite da odstoji 30 minuta do sat vremena, pa je ponovo pokrenite i kada program završi, prebrišite bubanj suvom čistom krpom i ostavite da se osuši na vazduhu.

Vrata mašine za veš ostavljajte otvorenim kad god nije aktivna kako bi vazduh cirkulisao.

Usisivač

Usisivač postaje 20% neefikasniji ako ga ne očistite posle svake upotrebe. Zato, ukoliko imate onaj sa plastičnim spremnikom, jednostavno prospite sadržaj posle svakog usisavanja. Ako pak koristite onaj sa kesom, promijenite je ili ispraznite kada se napuni 1/3. Filter vazduha čistite na mjesečnom nivou tako što ćete ga otresti od prašine i prstim uklonite čestice koje su se zaglavile.

Četku usisivača i crijevo takođe treba redovno čistiti od nagomilanih dlaka kose i krupnijih komada prašine.

Nemojte čistiti usisivač vodom jer možete dovesti do većih začepljenja i pojave buđi.

Ukoliko ga redovno održavate masimalno ćete umanjiti šanse da vaš usisivač postane samo aparat koji obrće prašinu u vašem domu.

Sunđeri

Sunđeri su ubjedljivo najveće leglo bakterija u vašoj kuhinji i to iz logičnog razloga - stalno su mokri. Zato je neophodno da sunđere dezinfikujete na svaka 2-3 dana tako što ćete ih natopiti i staviti u mikrotalasnu na najvišu temperatutu oko minut-dva ili ih otkuvajte na ringli u ključaloj vodi. Ako ipak ne radite ovo mijenjajte sunđere na svakih mjesec dana i obratite pažnju da ih imate više - svaki sa svojom upotrebom kako biste spriječile širenje bakterija.

Bakterije žive samo nekoliko sati na suvoj površini zato sunđer nakon svake upotrebe dobro osušite, a ako imate izvor toplote u blizini (cijev radijatora, cijev koja sprovodi vruću vodu iz bojlera) držite ga na njemu kako bi se svaki put nakon upotrebe sušio.

Krpe od mikrovlakana ("magične krpe" za prašinu)

Perite ih u mašini za pranje veša na uobičajen način ali izbjegavajte da stavljate omekšivač jer ulja iz ovog proizvoda mogu začepiti vlakna i ona više neće biti efikasna. Sušite ih na vazduhu.

Krpe za pranje podova

U rangu su sa sunđerima kada je u pitanju gomilanje bakterija. Nikada ih ne ostavljajte mokre ili da stoje u kanti. Obavezno ih dobro isperite i temeljno iscjedite i osušite na nekom izvoru toplote ili na vazduhu. Perite ih u mašini za veš, koristeći deterdžent i omekšivač.

Ukoliko pravilno održavate svoje aparate i sredstva za čišćenje, efikasnije ćete i održavati čistoću doma.