Prava trudnica i porodilja na području istočne Hercegovine najčešće krše privatni poslodavci, dok u državnim firmama nema tih slučajeva, rekao je danas novinarima Zdravko Vuković, stručni savjetnik u Centru za pružanje besplatne prave pomoći u Trebinju.

trudnica

On je naveo da stvaran broj kršenja ovih prava ne prati broj prijavljenih slučajeva, jer trudnice i porodilje iz straha ne ukazuju na diskriminaciju, već se najčešće odlučuju da trpe.

"Centru su u prošloj godini prijavljena svega dva slučaja kršenja ovih prava i mi smo uspjeli da ih riješimo u korist trudnice, odnosno porodilje", rekao je Vuković nakon sastanka Incijative "Forum za borbu protiv diskriminacije".

On kaže da se kršenja prava najčešće odnosi na prekidanje porodiljskog odsustva i neisplaćivanje plate.

"Imali smo slučaj da je jedan poslodavac tek nakon isteka porodiljskog odsustva pozvao radnicu da joj isplati platu za cijelu godinu dana, ali je prilikom isplate insistirao da odbije doprinose, što bi bilo na štetu radnice", kaže Vuković i dodaje da je tek nakon djelovanja Centra radnici isplaćeno sve što joj po zakonu sleduje.

On je rekao da je podizanje svijesti trudnica i porodilja, kao i poslodavaca, jedan od načina da se promijeni ovakvo kršenje prava, te istakao da je zaštita majki jedan od načina borbe protiv bijele kuge.

Učesnici sastanka su se saglasili da se prava porodilje u praksi masovno krše, a da je poslodavac našao način da "izigra" zakonske obaveze koje se tiču zaštite materinstva.

Isataknuto je da ni inspekciju rada "ne zanima koji je stvarni razlog otkaza porodilja, već samo ono što piše u rješenju o otkazu".

Programski asistent u Misiji OEBS-a BiH, kancelarija Mostar, Nikola Uljarević istakao je da je na sastanku razgovarano o mogućnostima i oblicima prevencije i borbe protiv diskriminatorskog postupanja prema trudnicama i porodiljama, kao i o izradi lokalnog akcionog plana za prevenciju i borbu protiv ovog oblika diskriminacije.

On je rekao da Misija OEBS-a već četiri godine pruža podršku Inicijativi "Forum protiv diskriminacije" u zaštiti ranjivih kategorija i ugroženih kategorija stanovništva.

Sastanku su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija koje se bave problemima diskriminacije, kao i predstavnici Centra za pružanje besplatne pravne pomoći Republike Srpske, Udruženja stručnih radnika iz oblasti socijalne zaštite regije istočna Hercegovina, Centra za socijalni rad Trebinje, Komisije za ravnopravnost polova, Grada Trebinja i Crvenog krsta.