Narodna biblioteka "Vladimir Gaćinović" u Bileći stalnim bogaćenjem knjižnog fonda i zahvaljujući popularizaciji knjige koju sprovodi pod sloganom "Čitaj - obogati sebe" doprinosi stalnom porastu broja čitalaca, od kojih je najviše mladih.

Irena dundjer biblioteka bileca

Bibliotekar Irena Dunđer rekla je Srni da biblioteka ima oko 25.000 knjiga i više od 1.200 čitalaca, napominjući da je za učenike osnovnih škola učlanjenje besplatno.

"Godišnje se police biblioteke obogate sa oko 300 novih naslova. Neke naslove kupimo, a jedan broj knjiga dobijemo na poklon od čitalaca i izdavačkih kuća", kaže Dunđerova i dodaje da učenici bilećkih škola najviše čitaju knjige predviđene lektirom, dok je kod odraslih čitalaca interesovanje raznoliko.

Ona kaže da su u trendu djela Joa Nesboa, Harukija Murakamija, Harlana Kobena, LJiljane Habjanović Đurović, Jelene Bačić Alimpić, Vanje Bulića, Mome Kapora, kao i djela iz popularne psihologije.

"Što se tiče naših čitalaca, kod njih knjigu teško mogu zamijeniti elektronske i druge forme prezentacije pisanog izraza. Ona je i dalje nepobjediva na ovom području", kaže Dunđerova.

Da bi knjigu još više približili građanima posebno onim najmlađima, u prostoru biblioteke povremeno se organizuju izložbe, književne večeri i promocije najnovijih književnih ostvarenja.
"Biblioteka je organizator tradicionalnog konkursa za najljepšu rodoljubivu pjesmu. Tu su i susreti sa najmlađim čitaocima, sa dječacima i djevojčicama iz ovdašnjeg vrtića, učenicima nižih razreda osnovnih škola, koji dolaze da se upoznaju o radu ove kulturne i obrazovne institucije, čime stiču i naviku čitanja", kaže Dunđerova.

Ona dodaje da je neuslovan prostor najveći problem u radu jedne od najstarijih biblioteka u Republici Srpskoj.

Biblioteka je osnovana 1933. godine i smještena je u zgradi staroj više od 100 godina, a u njeno osavremenjavanje gotovo ništa nije ulagano.

"Osim svih teškoća u radu, zahvaljujući sredstvima i naporima koje ulaže Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u očuvanju i unapređenju rada bibliotečke djelatnosti u Srpskoj kao i angažovanjem svih zaposlenih, ovdje se veoma uspješno ostvaruje misija biblioteke kao značajne kulturne institucije", kaže Dunđerova.

Ona dodaje da i opština, kao osnivač godišnje izdvaja skromna sredstva od kojih se mogu pokriti materijalni troškovi, a i nabaviti neki od atraktivnih naslova.