Vlada Republike Srpske usvojila je danas, na sjednici u Banjaluci, usmenu informaciju o stanju u bolničkom sektoru u Republici Srpskoj.

sjednica vlade rs

Obavezala je javne zdravstvene ustanove da redovno izmiruju tekuće poreske obaveze.

Fond zdravstvenoig osiguranja RS će, ukoliko javne zdravstvene ustanove ne budu izmirivale svoje obaveze, njih izmirivati iz sredstava Fonda, koje doznačava ustanovama na mjesečnom nivou.

Sjednici su prisustvovali direktori bolnica iz Republike Srpske, direktor Univerzitetsko kliničkog centra Banja Luka, te direktori Fonda zdravstvnog osiguranja Republike Srpske i Poreske uprave Republike Srpske.

Vlada RS je donijela i danas Odluku o usvajanju Plana korištenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela za 2017. godinu, u ukupnom iznosu od 60.000.000 KM.

Dodik: Biće riješen problem dugovanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će uskoro biti pronađeno adekvatno rješenje za višemilionske dugove u zdravstvenom sektoru.

"Osim činjenice da postoji dug Fondu zdravstvenog osiguranja, koji opet plaća sredstva bolnicama, treba vidjeti na koji najbezbolniji način riješiti to pitanje", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da bolnice u Srpskoj funkcionišu, ali da štetu trpi Fond zbog nedostatka uplata.