Na današnji dan prije 11 godina preminuo je bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević, koji je, prema zvaničnim izvještajima Haškog tribunala, umro od posljedica infarkta u ćeliji Tribunala.

Slobodan Milosevic

Milošević se branio sam na suđenju u Tribunalu za ratne zločine i zločine na Kosovu, u Hrvatskoj i u BiH, ne dočekavši presudu.

Umro je u haškoj ćeliji nakon pet godina provedenih u zatvoru, pedesetak sati prije završetka izvođenja svjedoka.

Milošević, koji je počeo da pati od slabosti srca, visokog krvnog pritiska i dijabetesa nakon što je uhapšen, umro je od srčanog udara, a spekuliše se da je ubijen tako što su mu ljekari u Holandiji davali lijek protiv lepre.

Neki tvrde da je Slobodan Milošević ubijen u Ševeningenu, a svoje tvrdnje potkrepljuju izvještajem holandskog toksikologa Donalda Ugesa koji je potvrdio da je dvije sedmice prije smrti Miloševića dobio njegovu krv na analizu i utvrdio prisustvo "rifampicina".

Urađeno je još jedno vještačenje i u Miloševićevom urinu otkriveno je prisustvo lijeka za smirenje "droperidol".

Milošević je sahranjen u dvorištu porodične kuće supruge Mirjane Marković u Požarevcu bez državnih počasti, jer to nisu dozvolile gradske i državne vlasti.

Sahrani nije prisustvovao niko od članova najuže porodice koji u to vrijeme nisu bili u Srbiji, jer, kako su tvrdili, nisu dobili dovoljne garancije za svoju bezbjednost.

Tijelo Slobodana Miloševića dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006. godine, a narednog dana hiljade ljudi prošle su pored njegovog kovčega koji je bio izložen u Muzeju "25. maj", u okviru muzejskog kompleksa u beogradskom naselju Dedinje.

Milošević je svoju vladavinu, dugu više od decenije, počeo govorom 28. juna 1989. godine na Gazimestanu na Kosovu na proslavi 600 godina od Kosovske bitke, kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi, a kosovskim Srbima je tada poručio - "Niko ne sme da vas bije".

Bio je lider SPS-a, dva puta predsjednik Srbije, a potom predsjednik SR Jugoslavije.

Desetogodišnja vladavina Slobodana Miloševića završena je 2000. godine pobjedom kandidata udružene Demokratske opozicije Srbije /DOS/ Vojislava Koštunice na izborima za predsjednika SR Jugoslavije.

Poslije pobjede DOS-a 24. septembra 2000. godine, ne želeći da prizna poraz SPS i njen lider izazvali su krizu koja je okončana 5. oktobra poslije masovnih demonstracija građana širom Srbije.

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. godine zbog zloupotrebe službenog položaja, a na osnovu uredbe Vlade Srbije, Haškom tribunalu je izručen 28. juna iste godine, tačno 12 godina poslije govora na Gazimestanu.

Za vrijeme NATO bombardovanja SRJ u maju 1999. Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Miloševića zbog zločina tokom sukoba na Kosovu, a dvije godine kasnije optužnicu zbog zločina u Hrvatskoj.

Krajem 2001. godine optužen je i za genocid nad muslimanima i Hrvatima u BiH.

Suđenje Miloševiću u Hagu počelo je 12. februara 2002. godine.