Najteži uslovi za izdržavanje kazne su u Kazneno-popravnom domu Zenica, posebno za Srbe osuđene za ratni zločin, dok je Trebinje svijetli primjer dobrog odnosa prema zatvorenicima, rekao je predsjednik Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Republike Srpske Slobodan Protić.

zatvor trebinje

Protić je danas u Trebinju istakao da je to ocijenjeno nakon obilaska zatvora u Banjaluci, Zenici, Foči i Trebinju, navodeći da je Vlada Republike Srpske uložila znatna sredstva u većinu kazneno-popravnih zavoda u Srpskoj, što je vidljivo.

On je naveo da se zatvorenici u zatvoru u Zenici osjećaju nesigurno, ali se, ipak, naziru pomaci nakon što su tu ustanovu posjetili predstavnici Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske nakon prošlogodišnjeg napada na dva osuđenika srpske nacionalnosti.

"Posjetom kazneno-popravnim zavodima želimo da stvorimo kompletnu sliku i da kao skupštinsko tijelo zajedno sa Vladom Republike Srpske radimo na poboljšanju uslova života i rada i zaposlenih i onih koji izdržavaju kaznu. Cilj je da se ide u pravcu evropskih standarda", istakao je Protić.

Nakon razgovora sa direktorom Kazneno-popravnog zavoda Trebinje Slavišom Jankovićem, Protić je naveo da je ova ustanova dobar primjer rada sa zatovorenicima, ali i po uslovima u kojim borave zatvorenici.

Ističući da je riječ o jednoj od manjih kazneno-popravnih ustanova, on je rekao da iz tog zatvora nije nikada stigla nijedna pritužba zatvorenika.

Pomoćnik ministra pravde za izvršenje krivičnih sankcija u Vladi Republike Srpske Pero Dunjić ocijenio je da sve kazneno-popravne ustanove u Srpskoj imaju veoma dobre uslove za smještaj osuđenih lica, a posebno zatvor u Trebinju - jedina ustanova u Republici koja nema ogradnog zida, a sve funkcioniše bez problema.

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Trebinje Slaviša Janković rekao je da u toj ustanovi borave zatvorenici osuđeni na period do tri godine, a trenutno ih je 30, da je to ustanova poluzatvorenog tipa u kojoj nikada nije zabilježen nijedan problem sa zatvorenicima, niti pokušaj bjekstva.

Janković je podsjetio da je Vlada Republike Srpske posljednjih godina uložila velika sredstva za rekonstrukciju prostorije i širenje kapaciteta.

Osuđenici u ovoj ustanovi rade na ekonomiji u Dužima, održavaju vozni park, rade u kotlarnici, pomažu u rekonstrukciji ustanova.

Kazneno-popravni zavod u Trebinju posjetili su i članovi Odbora Nedeljko Glamočak, Nada Planinčević, Mihnet Okić, Zoran Pologoš, te ombudsman za ljudska prava BiH LJubinko Mitrović.

Nakon Trebinja slijedi posjeta zatvorima u Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Doboju.