GAZE SVE PRED SOBOM – Zbog ovoga je RUSKA VOJSKA jedna od najmoćnijih u svijetu

Izvor: Sputnik Foto: Sputnik
TREBINJELIVE 25. 02. 2017. - 11:04h

Rusija posjeduje najveći nuklearni potencijal u svijetu, jednu od najbrojnijih i najobučenijih vojski, a takođe je jedna od rijetkih zemalja koja u potpunosti zadovoljava potrebe svoje vojske za opremom i naoružanjem.

ruski vojnik

Rusija je i druga vojna sila u svijetu poslije SAD, uprkos tome što se, prema procjenama zapadnih stručnjaka, po veličini vojnog budžeta nalazi na trećem mestu.

Sa oko 770.000 aktivnih vojnika (i oko 2.000.000 u rezervi), Rusija zauzima i peto mjesto u svijetu po broju vojnika.

Takođe, ruska armija raspolaže sa nekoliko hiljada nuklearnih i taktičkih bojevih glava.

Ova činjenica sama po sebi Rusiju čini jednom od najznačajnijih vojnih sila u svijetu, piše portal „Sputnjik“.

„Kada je riječ o odbrambenoj sposobnosti Rusije, mislim da se u tom smislu naša zemlja nalazi među liderima u svijetu, zato što je ona nuklearna sila, i po kvalitetu nuklearnog oružja mi se realno nalazimo na prvom mjestu“, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

On je takođe nedavno rekao i da je ruska vojska jača od svake neprijateljske sile.

„Možemo sa sigurnošću reći: sada smo jači nego bilo koji potencijalni agresor. Bilo koji!“, rekao je Putin krajem prošlog mjeseca.

Evo u čemu je ruska vojska, ruska odbrambena industrija, lider u svijetu. Napominjemo, lista nije potpuna jer je gotovo nemoguće pobrojati sve rekorde i uspjehe.

Nuklearni arsenal

topolj M nuklearni arsenal

Rusija je najveća nuklearna sila u svijetu. Iza nje dolaze SAD sa 7.260 bojevih glava, a na trećem mestu je Francuska sa „samo“ 300.

Rusija ima 7.500 bojevih glava, ali je 1.796 operativno, odnosno stavljeno u stanje borbenog dežurstva.

Takođe, Rusija raspolaže i najvećim arsenalom „sredstava za dostavljanje“ bojevih glava. Sredstvo za dostavljanje mogu biti balističke i krstareće rakete, avioni-nosači, artiljerija, podmornice, brodovi…

Vojna industrija i izvoz oružja

Rusija je jedna od rijetkih zemalja koja samostalno razvija i proizvodi opremu i naoružanje za svoju armiju, počev od podmornica, balističkih raketa, mlaznih motora i satelita, sve do uniforme i opreme za vojnike.

Rusija je druga u svijetu, poslije SAD, po veličini vojno-industrijskog kompleksa, a u mnogim oblastima proizvodnje i tehnologija je apsolutni lider.

Izvoz ruskog oružja posljednjih deset godina stalno raste, ali se značajniji skok bilježi u posljednje dvije-tri godine. Naime, Rusija je druga, poslije SAD, po izvozu oružja u svijetu.

Procjenjuje se da je Rusija samo tokom prošle godine prodala oružje u vrijednosti od 14 milijardi dolara, a očekuje se da će taj uspjeh ponoviti i ove godine.

Mnogi tipovi ruskog pješadijskog oružja smatraju se najboljim u svijetu, a proizvodi se i izvozi u velikim količinama. Recimo, ruska automatska puška „kalašnjikov“ je najrasprostranjenije oružje. Do sad je proizvedeno u svijetu više od 100 miliona „kalašnjikova“.

Tenkovi i oklopna vozila

topolj M nuklearni arsenal

Rusija ima najviše tenkova u svijetu — preko 15.000, gotovo duplo više od SAD, a takođe je i lider po proizvodnji i izvozu osnovnih borbenih tenkova.

Takođe, ruski tenkovi i oklopna vozila na platformi „Armata“ zasnivaju se na najnaprednijim tehnologijama i nemaju pandane u svijetu.

Ruskim tenkistima nema ravnih. Oni su do sad pobjeđivali na svim šampionatima svijeta u disciplini Tenkovski biatlon.

Rusija je lider i u stvaranju sistema aktivne zaštite oklopnih vozila tipa „Avganit“, sistema dinamičke zaštite („Relikt“ i „Malahit“), ručnih protivtenkovskih bacača (RPG-32 „Barkas“), dalekometnih topova za tenkove (2A82) i sistema upravljanja vatrom (SUO „Kalina“).

Protivvazdušna odbrana

s-400

Rusija zauzima prvo mjesto u svijetu po izvozu sistema protivvazdušne odbrane (PVO) srednjeg i kratkog dometa.

Ruski sistemi PVO S-300 i S-400 smatraju se najboljim u svijetu. Nova generacija protivvazdušnih raketnih sistema S-500 je još uvijek u fazi izrade, ali bi mogao biti isporučen ruskoj armiji već ove godine.

Glavni zadatak S-500 je uništavanje bojevih glava balističkih raketa srednjeg dometa i interkontinentalnih balističkih raketa.

Najnoviji sistem, prema riječima njegovih tvoraca, može da „dohvati“ čak i satelite na niskoj orbiti, kosmička bojeva sredstva i orbitalne stanice.

Sistem S-500 će biti velika nadogradnja najmodernijeg sistema S-400, koji je već u službi ruskih oružanih snaga.

Rusija je i jedina zemlja u svijetu koja ima tehnologiju za stvaranje radarskih stanica za praćenje starta raketa, koje se mogu brzo instalirati.

Flota

admiral koznjecov

Ruska vojno-pomorska flota je druga po snazi u svijetu, a zauzima prvo mjesto po broju korveta, drugo po broju krstarica i atomskih podmornica, četvrto po broju razarača i podmornica (2015).

Rusija je druga u svijetu kada je riječ o vojnoj brodogradnji (poslije SAD) i jedina je zemlja koja proizvodi atomske podmornice, plutajuće nuklearne stanice i nuklearne podmornice svih klasa.

Rusija ima i najveću flotu ledolomaca, a takođe je jedina zemlja koja ima atomske ledolomce.

Avijacija

mig 35

Rusija zauzima treće mjesto po broju borbenih aviona i jurišnih helikoptera, i drugo mjesto po broju vojnih satelita.

Ruska Federacija je 2014. godine izbila na prvo mjesto po proizvodnji borbenih aviona i helikoptera, čime je pretekla SAD.

Rusija je na drugom mjestu, poslije SAD, po broju helikoptera, kako civilnih tako i vojnih, ali je svjetski lider po proizvodnji borbenih helikoptera (2014).

Rusija je prva u svijetu po izvozu lovačkih aviona. Ruski borbeni avioni Su-35 i drugi smatraju se najboljima u svijetu.

Kosmos

ploton M

Rusija je već godinama lider po broju kosmičkih lansiranja, a takođe i u proizvodnji raketa-nosača (izvoze se u EU) i raketnih motora (izvoze se u SAD).

U ovom trenutku, Rusija je i jedina zemlja koja ima redovne kosmičke letove sa posadom.

Takođe, Rusija ima veliku proizvodnju satelita. Treća je, poslije SAD i EU, po proizvodnji raketno-kosmičke tehnike (10,7 odsto ukupne svjetske proizvodnje u 2011. godini).

Rusija koristi najviše kosmodroma, uključujući Bajkonur u Kazahstanu i jedinstveni plutajući kosmodrom „Morski start“ u Tihom okeanu.

Ruski kosmonauti prednjače po broju sati provedenih u svemiru, a, takođe, drže i mnogo drugih kosmičkih rekorda. Oni nisu u sastavu ruskih Oružanih snaga, ali jesu Vazdušno-kosmičke snage, novi rod vojske koji se pojavio u Rusiji 2015. godine, objedinjavanjem Vojno-vazduhoplovnih snaga i snaga Vazdušno-kosmičke odbrane.

Ruske vazdušno-kosmičke snage su postigle veliki uspjeh u Siriji, u borbi protiv terorizma, a jedan od njihovih zadataka je i suzbijanje agresije u vazdušno-kosmičkoj sferi i zaštita od napada.

TAGOVI:

Komentari

…….Sve je to tako……A,mi smo ’92.godine trazili SAMO BUK M2,i nismo ga dobili već’ smo se krili 60metara pod zemljom kad su nas bombardovali iz vazduha…P.S.Imamo ljudstvo,samo nam tehnika fali…..Ali,biće i to-daBog da zdravlja!!!!!!#:)

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja