POLjOPRIVREDA I TURIZAM – Vodeće oblasti za pokretanje biznisa

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 23. 02. 2017. - 11:16h

Poljoprivredna proizvodnja i turističke usluge su oblasti za koje se Trebinjci najviše odlučuju pri pokretanju vlastitog biznisa, a glavne prepreke koje početnike najčešće obeshrabruju su nedostatak inicijalnih sredstava i nesigurno tržište, potvrdio je Srni Dražen Bošković, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinje.

drazen boskovic

On je naveo da je na području Trebinja posebno interesantan uzgoj smilja i drugog ljekovitog i aromatičnog bilja, dok je najviše interesovanje, kada je riječ o uslugama u turizmu, za izradu suvenira i pružanje usluga smještaja.

„Turizam i poljoprivreda se mogu povezati kroz proizvodnju zdrave hrane i upravo je veliki broj korisnika naših usluga tražio odgovore u tom pravcu – kolika bi to bila investicija i da li bi bila isplativa, kakve su šansa za plasman ovih proizvoda, da li je proizvodnju potrebno i na koji način sertifikovati“, kaže Bošković.

Za poljoprivrednu proizvodnju su zainteresovana lica od 30 do 45 godina koja su, uglavnom, bez zaposlenja, a za oblast turizma oni malo mlađi, od 25 do 35 godina.

Agencija za mala i srednja preduzeća je već 11 godina na usluzi građanima i nudi im besplatne savjetodavne usluge, mogućnost da ideju konkretno razviju kroz biznis plan kako bi dobili konkretnu informaciju da li je posao isplativ ili ne, da ne bi došli u finasijske poteškoće.

Što se tiče pružanja podrške postojećim firmama, agencija pruža mentorske usluge koje obuhvataju savjetovanja – na koji način proizvodnju mogu proširiti, kako da kvalitetnije iskoriste postojeće ljudske resurse ili angažuju nove, kako da osvoje nova tržišta ili da prilagode postojeći asortiman tržišnim zahtjevima.

U prošloj godini kroz razne tematske radionice i edukativne programe agencije, organizovane kao stručna podrška kreiranju biznisa i unapređenju preduzetničke djelatnosti, prošlo je više od stotinu korisnika, a zaposleni izražavaju nadu da će njih bar 20 odsto pokrenuti vlastiti biznis ili proširiti već postojeće kapacitete.

Prema informacijama iz agencije, svi koji žele da se upustite u vlastiti biznis najčešće se suočavaju sa problemom finansiranja poslovnih ideja, pitanjem tržišta, jer i kad osmisle svoj proizvod i razviju poslovne ideje – često se javi problem sa plasmanom ili otkupom, zbog čega se i kvalitetne biznis ideje na kraju pokažu nedovoljno isplativim.

Bošković je podsjetio i na projekat agencije „Prilika plus“, usmjeren na kvalitetnije profesionalno osposobljavnje školaraca na tržiše rada, kroz unapređenje praktične nastave.

Analizom tržišta rada u sektoru preduzetništva i stanja praktične nastave u srednjim tehničkim školama utvrđeno je da su najtraženija zanimanja u regiji Trebinje varilac i bravar, nakon čega su u projekat uključiti Srednjoškolski centar „Golub Kureš“ u Bileći, koji obrazuje ove profile, dok je firma „Monting energetika“ zainteresovana da školarcima u svom pogonu omogući praktičnu nastavu.

„Agencija je, naravno, otvorena da pomogne i svim institucijama, odnosno organizacijama našeg grada u smislu da zajedničnim snagama osmislimo projekte, apliciramo na što više poziva i privučemo što više novca kako bi unaprijedili razvoj preduzetništva i kvalitet života naših sugrađana“, zaključuje Bošković.

TAGOVI:

Komentari

A Sta ovaj zna?

Odgovori

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća ojhahaha

Odgovori

Pa pokrenite inicijativu da se osnuje neki vid zadruge za proizvodjace ljekovitog bilja. Najgora stvar u poljop je prodavati sirovinu. Kada se izvrsi prerada tog bilja cijena je neuporediva. Napravite projekat i ponudite stanovnistvu. Radite nesto a ne samo da sjedite i primate plate. Siguran sam da bi se mnogi postojeci proizvodjaci ukljucili a to bi dalo podstrek drugim da se ukljuce u sadnju. Mnogo ljudi ne zna ni da postojite a i nasem narodu treba inicijativa i neki vid vodje. Hajde budite to vi. Jedna destilerija bi rjesila problem da neki privatnici ne uzimaju kajmak a proizvodjacu 2-3 km. Nije ovo sto pricam velika mudrost.

Odgovori

Edukacija proizvodjaca hrane u Hercegovini ne postoji niti se u to sta ulaze.Bijeljina je svjetlosne godine ispred nas,stalno zovu profesore sa Poljoprivrednog fakulteta NS i Krusevac,imaju sajam,kvantas,idu na sjamove u inostranstvo,razmjenjuju ideje,imaju obezbjedjen otkup,opstina takodje daje subvencije…..kod nas nemaju blage veze sta se desava na polju poljoprivrede i proizvodnje hrane.U Srbiji i Semberiji vec odavno koriste ove male traktore koji ulaze u plastenike a kod nas i ne znaju sta je plastenik i farma.Ovaj sto palamudi ovde sta je on uradio za sve ovo vrijeme…..pa na njega je paucina pala,ne zna ni koji je dan u godini….na osnovu cega on prima platu.Pa narod ce prestati da uplacuje u te propale partijske firme jer su odavno prestale da budu drzavne nego su iskljucivo sektaske.

mondomacchina.it/ew/ew_rivista/images/imageset/big_trattori%20stretti1%205-6%202015.jpg

mondomacchina.it/ew/ew_rivista/images/imageset/big_rgit_100%20SRH%20003.jpg

boptractors.co.nz/images/NewImage.JPG

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja