Sigurni smo da je mnogima od vas sušenje i feniranje kose redovna rutina u uljepšavanju koju sprovodite poslije svakog pranja kose. Da li ste se ikada tokom ovog malog rituala zapitale da li to pravilno radite?

feniranje kose

U današenjm postu otkrivamo vam neke uobičajene greške koje pravimo kada je u pitanju upotreba fena. Sigurni smo da bar jednu od navedenih pravite svaki put. Vrijeme je da to promijenite!

1. Pogrešan tip četke - Uobičajena greška kod sušenja i feniranja kose jeste pogrešan izbor četke. Različit tip frizure zahtijeva različit oblik i veličinu četke. Ako želite da ispravite kosu sigurno nećete koristiti četku kojom se prave lokne, zar ne? Takođe metalne četke su jedno veliko ,,Ne!'', jer se jako brzo zagriju, pa tokom sušenja prže kosu. Birajte drvene ili bar plastične sa prirodnim ili najlonskim dlačicama.

2. Pogrešan položaj fena - Mislite da je logično da topao vazduh iz fena usmjerite direktno ka glavi? Trebalo bi da znate da je to pogrešno. Vreo vazduh tako duva direktno u kožu glave i isušuje je, a uz to nećete uspjeti ni frizuru da oblikujete kako ste željele. Fen treba da uperite u smjeru rasta dlake pod oštrim uglom u odnosu na pramen, ako želite da kosu ispravite. Ovako će vruć vazduh iz fena ,,gurati'' kosu i uticati na njeno ispravljanje, a pritom nećete štetiti skalpu. Ukoliko pravite lokne, fen treba da položite pod pravim uglom na četku oko koje ste obmotale kosu. Takođe, ne treba ni da previše približite fen kosi, pogotovo ako je u pitanju neki nekvalitetan, jer ćete je tako isušiti i spržiti. Četku držite vertikalno, a fen horizontalno ili obrnuto ako oblikujete šiške - uglavnom treba da budu pod pravim uglom jedno na drugo.

3. Ne odvajate na sekcije - Ukoliko želite temeljno i efikasno isfeniranu kosu, morate da je odvajate na sekcije i manje pramenove. Broj odvojenih sekcija naravno zavisi od gustine vaše kose. Feniranje počinjete od donjih slojeva, tako što gornje podižete i kačite da vam ne smetaju. Dijelu kose na potiljku treba da posvetite posebnu pažnju ukoliko želite zavidan volumen. Ukoliko ste kosu samo prebacile preko glave i uperile fen da nasumično suši kosu znajte da od ovoga imate dvostruko negativne posljedice. Prvo - kosa se mrsi, jer vlasi lete na sve strane. Drugo - ovako ćete dobiti samo kratkotrajni volumen, koji će već nakon 15 minuta splasnuti.

4. Ne koristite nastavke na fenu - Nastavci za usmjeravanje vazduha na fenu nisu tu uzalud. Umjesto da vazduh zahvata širi dio kose i usmjerava je na nekoliko strana, potrebno je da stavite uski nastavak koji će ga usmjeriti na uži predio i tako daleko bolje uticati na oblikovanje kose. Što uži nastavak za usmjeravanje vazduha to efikasnije feniranje. Ukoliko imate kovrdžavu kosu koristite difuzer za najbolji efekat sušenja.

5. Pogrešna temperatura - Temperaturu vazduha koju ispušta fen takođe treba da prilagodite svom tipu kose. Ako imate tanku i rjeđu kosu nikako ne treba da namjestite fen na najjače duvanje i najvišu temperaturu jer nema potrebe. Vaša kosa će se i na središnjim podešavanjima dobro isfenirati, a plus ćete umanjiti štetno dejstvo toplote. Takođe, ako imate prirodno suvu kosu, ne bi trebalo da namještate najjače parametre. Nikada ne držite fen dugo na jednom mestu, jer ćete brže oštetiti kosu. Konstantno pomjerajte i mijenjajte položaj četke i položaj fena. Bolje da ponovite više puta jedan pramen nego da ga pržite dugim intervalima vrelog vazduha.

6. Ne koristite zaštitu od toplote - Zaštita kose od toplote je neophodna čak i ako samo hoćete na brzinu da prosušite kosu. Uvijek je nanesite poslije pranja, a prije sušenja, pogotovo ako sušite kosu fenom svaki put.