Ukida se roming u Evropskoj uniji

Izvor: Agencije Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 01. 02. 2017. - 20:16h

Evropski putnici neće više morati plaćati naknadu za roming dok koriste svoje mobilne telefone unutar EU nakon što je blok u srijedu postigao sporazum koji će stupiti na snagu u junu.

Roming region balkan

Teško dogovoreni sporazum ključni je element ka realizaciji dugo odgađanog obećanja o „besplatnom romingu“ koje je dao Brisel uz veliku pompu početkom 2015.

„Ovo je posljednji dio slagalice. Od 15. juna Evropljani će biti u stanju da putuju unutar EU bez naknadi za roaming“, izjavio je  Andrus Ansip, potpredsjednik Komnisije za jedinstveno digitalno tržište.

Plan je prvobitno odgođen kada su se ogorčeni telekom operateri u turističkim velesilama poput Italije i Španije požalili na posljedice sporazuma po njih i zaprijetili su povećanjm domaćih cijena koje će naplaćivati putnicima iz sjeverne Evrope koji koriste njihove mreže.

Oni su se požalili da će kada „besplatni roming“ stupi na snagu siromašniji Evropljani na jugu plaćati za bogate turiste koji telefoniraju svojim matičnim zemljama ili pretražuju podatke na internetu dok su na odmoru.

Naknade za roming dugo su vremena unosni izvor dodatnih prihoda telekom operatera.

Kako bi razriješili to pitanje, pregovarači iz Evropske komisije, Evropskog parlamenta i 28 država članica EU saglasili su se oko niza veleprodajnih cijena telekom operatera koji međusobno plaćaju jedni drugima kada mušterije koriste svoje mobitele van matičnih zemalja.

Kompletan sporazum treba konačno odobrenje Evropskog parlamenta i država članica, ali se očekuje da to bude formalnost.

U potezu koji je razbjesnio predstavnike potrošača, Komisija je saopštila u decembru da će „besplatni roming“ imati neka ograničenja kako bi se osiguralo da ne bude zloupotreba novog sistema.

Telekom operateri biće u stanju da pomno nadziru korištenje sistema i da kažnjavaju korisnike koji nepošteno koriste prednost jeftinijeg korištenja mobitela dostupnog u drugim članicama EU, prenosi AFP.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.