Univerzitetski profesor Emil Vlajki tvrdi da je uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku od vodećeg dijela evroatlantske međunarodne zajednice "njen najpogubniji čin bahatosti, arogancije i nasilništva".

emil vlajki

Vlajki smatra da je ovim činom takav zapad sam sebi otvorio Pandorinu kutiju koja će ga neumitno odvući u propast.

On je naglasio da je ovim sankcijama ostvareno jedinstvo srpskog naroda sa obje strane Drine i da su otvorene oči svim Srbima koji su konačno shvatili da im je život u BiH nemoguć.

"Ovim su sankcijama zapečatili sudbinu BiH. Od sada je referendum Srpske za konfederacijom, pa i osamostaljenjem, metaforički rečeno, pitanje dana. Od sada je sloboda jedina alternativa za srpski narod", poručio je Vlajki.

On je napomenuo da je revolt Srba dostigao usijanje kada je Amerika "preko svojih sluga, stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i dvojice prošerijatskih sudija Bošnjaka pravno ukinula Dan Republike Srpske".

Vlajki je istakao da su se tada u kućama, na ulici, raznim institucijama, političkim krugovima, fabrikama, radnjama, kafićima, svi pobunili protiv besramnog ukidanja njihovog identiteta, a da su prema Palati Republike sa svih strana stizali prijedlozi za referendum protiv odluke Ustavnog suda BiH.

"Praktično, Milorad Dodik je, iniciravši referendum, kao najpozvaniji, izrazio ne samo svoj stav, nego i mišljenje svih onih kojima ponos nije više dozvoljavao da pokleknu pred američko šerijatskim agresorima. Epilog znamo - skoro 100 odsto srpskih glasača u Republici Srpskoj vratilo je dostojanstvo svom najvažnijem prazniku", navodi Vlajki u saopštenju.

On zaključuje da treba biti istinski glup pa da se za referendum proziva isključivo Milorad Dodik, odnosno mazohistički nastrojen i željeti svoje samouništenje, uništenje unipolarnog američkog svijeta, pa nametnuti sankcije Miloradu Dodiku.

Američki ambasador u BiH Morin Kormak izjavila je sinoć da su SAD uvele sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji se, kako je navela, usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon, te predstavlja prijetnju sprovođenju Dejtonskog sporazuma.